Niko ne zna šta je ova misteriozna građevina u Sibiru stara 1.300 godina. Možete li da pretpostavite? (FOTO)

Na prvi pogled izgleda kao antička tvrđava namenjena za odbranu od neprijatelja. Međutim, neki smatraju da je ovaj objekat ipak podignut za neke mistične namere

  • 30

Stručnjaci su i dalje podeljeni kada je u pitanju misteriozna građevina Por Bažin, stara 1.300 godina koja se nalazi na ostrvu na sredini jezera u Sibiru.

Na prvi pogled izgleda kao drevna tvrđava namenjena za odbranu od neprijatelja. Međutim, neki smatraju da je ovaj objekat ipak podignut za neke mistične namere, a možda je čak bila i letnja palata ili manastir. Neki pak spekulišu da je u pitanju astronomska opservatorija.

Šta god da je, nakon više od veka od kako je otkrivena, arheolozi i dalje ne znaju tajne Por Bažina, ko ga je sagradio i zašto.

Smatra se da je sagrađena 757 godine, a ova građevina je fascinirala i frustirala brojne eksperte još kada je otkivena u oblasti Tuva u Rusiji, na ostrvu na sred jezera Tere-Hol.

Prvi put je istraživana 1891. godine, a kasnije su sprovođena manja istraživanja u periodu od 1957. do 1963. godine. Tek 2007. godine su počela ozbiljnija istraživanja ovog misterioznog mesta.

Arheolozi su pronašli ploče od gline sa otiscima ljudskih stopala, izbledele crteže zalepljene na zidovima, ogromne kapije i fragmente izgorelog drveta. Međutim, ništa od ovoga nije pomoglo da se otkrije zašto je ova građevina podignuta.

Por Bažin, što u bukvalnom prevodu znači "kuća od gline", uprkos velikoj starosti uspeo je da zadrži velike delove svoje strukture, koji su pomogli istraživačima da naprave 3D model ove građevine.

Šta vi mislite, koja je bila svrha ovog objekta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СЕНОВИЋ

    15. novembar 2014 | 17:02

    Класично војно утврђење. А није ни тешко закључити ко га је саградио. Онај ко је ту живео.

  • Sha

    15. novembar 2014 | 18:14

    Teren za mali fudbal

  • bokser

    15. novembar 2014 | 18:53

    Možda je to neka zdravstvena institucija koja je imala funkciju velikog karantina u koji su odlazili oni koji su se vraćali sa zadataka koje su obavljali u Svemiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA