DŽEFRI SAKS U BEOGRADU: Sledeći svetski rat uništiće planetu!

Večerašnja promocija knjige "Doba održivog razvoja" Džefrija Saksa svojevrsna je premijera i ekskluziva zato što je zahvaljujući Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i Službenom glasniku, Saks knjigu prvo objavio na srpskom jeziku

  • 13

Hotel Allure bio je mali da primi sve koji su hteli da prisustvuju ekskluzivnoj promociji knjige "Doba održivog razvoja" najvažnijeg ekonomiste na svetu Džefrija Saksa.

Ovo je treći put da je u Beogradu za poslednjih godinu dana, a najavio ga je Vuk Jeremić rekavši da nije lako reći bilo šta o čoveku kog je "NY Times" nazvao najvažnijim ekonomistom na svetu, i pohvalivši se da je bio njegov predavač i mentor.

Večerašnja promocija knjige "Doba održivog razvoja" Džefrija Saksa svojevrsna je premijera i ekskluziva zato što je zahvaljujući Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i Službenom glasniku, Saks knjigu prvo objavio na srpskom jeziku. Za nekoliko nedelja očekuje se izdanje na engleskom jeziku.

- Izuzetno sam uzbuđen što je knjiga izašla prvo na srpskom jeziku, ako ništa, slike su toliko lepe, kao i kvalitet štampe, da knjigu jednostavno morate da pročitate - rekao je Saks sećajući se da je tačno pre 25 godina bio prvi put u Srbiji sa svojom suprugom i da su tada na televiziji pratili plišanu revoluciju.

Okosnica izdanja je problem i koncept održivosti. Knjiga je puna ličnih iskustava sa osvrtom na to kako doći do budućnosti koju želimo i kako da izbegnemo opasnosti koje nas vrebaju. Konstatujući da su svet promenile klimatske promene, krizna žarišta i geopolitika, Saks otkriva da je promenjen tok globalnog progresa govoreći o tome da nam je potreban balansiraniji globalni poredak više nego ikada.

U atmosferi u kojoj populacija raste na godišnjem nivou za 75 miliona, u kojoj je više od milijardu siromašnih i više od milijardu gojaznih, Saks ističe da su zapravo glavni problemi klimatske promene i zagađenje.

Veliki ekonomista u jednom trenutku promocije diskretno je primetio da se sve dešava na još jedan jubilej - na godišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata.

- Ako napravimo ponovo takvu grešku uništićemo planetu - objašnjava Saks i dodaje: "Dotakao sam se i teme brzorastuće tehnologije i toga kako pomoću nje da stvorimo budućnost koju želimo, a ne da je rušimo. Budućnost nije sudbina već stvar izbora".

Džefri je objasnio i da je za osam do devet puta povećan broj stanovnika na Zemlji od početka 19. veka, da 16 odsto populacije živi u siromaštvu, kao i da nije slučajno što je epidemija ebole izbila baš među siromašnima u Zapadnoj Africi gde nema zdravstvene zaštite.

- Da smo razmišljati o tome zašto ti ljudi nemaju zdravstvenu zaštitu, ebola se ne bi proširila na ostale delove planete - završio je priču na promociji najvažniji ekonomista na svetu Džefri Saks s nestrpljenjem očekujući da se što više čitalaca lati njegove nove knjige i osvesti pre svega po pitanju sredine u kojoj žive.

Podsetimo, za Džefri Saksa se čulo kada je 1985. godine u Boliviji uspeo da inflaciju sa 24.000 odsto obori na 15 procenata za samo godinu dana. Tvorac je "šok terapije", a njegove mere brzog obaranja inflacije, trgovinske liberalizacije i privatizacije dale su dobre efekte u državama u kojima je došlo do pada komunizma.

(K. V. - A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    19. novembar 2014 | 22:19

    Ubica ekonomija...

  • Ivan Grozni

    19. novembar 2014 | 20:50

    Obican manipulator.cekajte na ruske rakete

  • Ozren

    19. novembar 2014 | 21:00

    Nece je unistiti, vec ce nanijeti nesagledive posljedice, u smislu pojavljivanja novih bolesti, mutacija, klimatskih promjena itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA