DOMAĆE PIVO I ČOKOLADE: Ovo slovenačko selo je raj za hedoniste (FOTO)

U pauzama između kupanja, uživanju u saunama i masažama u Termama Olimia, predlažemo vam da slobodno vreme iskoristite i prošetate ovim selom koje je 2009. godine dobilo nagradu za najlepše selo Evrope

  • 10

Terme Olimia su pravi raj za sva vaša čulaTamo možete uživati u vrhunskim bazenima, saunama, masažama, ali i pored toga ovo mesto ima da ponudi još nekoliko stvari koje će vaš boravak učiniti nezaboravnim. 

Neverovatni predeli i prelepa priroda sigurno će vas ostaviti bez dahaIako ovo mesto nema puno stanovnika, ono ima nekoliko stvari po kojima je čuveno. Krenućemo redom.

Prvo što biste trebali da posetite je domaća pivara "Haler". Recept po kojem se pravi pivo u ovoj domaćoj pivari star je 500 godina, i potekao je iz Nemačke. On se prenosio sa generacije na generaciju. Nemci su vremenom naučili Mađare da proizvode ovo pivo, a oni su tek kasnije naučili Slovence. Pivnica "Haler" proizvede i do 3.000 litara pivo u sezoni.

Prema rečima vlasnice njihovo pivo najviše piju Italijani. Ovo pivo ne sadrži konzervans, i rok trajanja mu je tri nedelje. Sastojci su ječam, kvas i voda koja mora biti što kvalitetnija kako bi pivo bilo vrhunskog ukusa.

Nakon toga, predlažemo vam da obavezno odete do obližnjeg franjevačkog samostana koji je po mnogo čemu specifičan. Ovaj manastir izgrađen je u 11. veku. Razlog zbog kojeg je on poseban je taj što se u njemu nalazi treća po redu najstarija apoteka u Evropi. U toj apoteci monasi i dan danas od lekovitog bilja koje sami uzgajaju prave brojne prirodne lekove od kojih su najpoznatije takozvane "Patrove kapljice".

Ovo prirodno piće se sastoji od 28 vrsta različitog lekovitog bilja, a prema rečima monaha Patrove kapljice se koriste isključivo kada ste bolesni. U sebi sadrže 50 odsto alkohola, a kada imate prehladu ili grip, i popijete ovo piće nećete se napiti, već će vam ono smanjiti temperaturu i pomoći da što pre ozdravite.

Freske koje se nalaze u apoteci su autentične, i nastale su 1780. godine.

Na stotinak metara od ovog veličanstvenog zdanja nalazi se pravi raj za ljubitelje slatkiša i čokolade. U pitanju je domaća čokoladnica, u kojoj se nalazi na desetine različitih vrsta čokolade koje se proizvode u toj istoj kućići u kojoj se prodaju.

Ova čokoladnica nastala je 1991. godine, porodični je biznis, a pradeda današnjeg vlasnika ovaj zanat naučio je u Beču. Čokoladu su vrhunskog kvaliteta i ukusa, pa će ljubitelji slatkiša sigurno uživati.

Nakon što ste se napunili duhovnom energijom u ovom spokojnom samostanu, i najeli slatkiša u čokoladnici, predlažemo vam da posetite Jelenov greben, mesto na kojem se uzgaja više od 140 jelena. Pravi je doživljaj videti gomilu jelena okupljenih na jednom mestu, a oni su toliko pitomi da ih čak možete hraniti iz ruku.

Ukoliko ste ljubitelj divljači, na Jelenovom grebenu možete isprobati i vrhunske specijalitete od jelena, kao i odlična domaća vina.

Ako vam vremenske prilike dozvoljavaju, sve što selo Olimia ima da ponudi možete obići i biciklom, ali i turističkim vozićem. Predlažemo vam da ovu destinaciju upišete na vrh liste priorita koje bi trebalo da posetite kada vam se zato pruži prilika, jer ćete se sigurno prijatno iznenaditi turističkom ponudom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nodi

    29. novembar 2014 | 12:33

    Ja bi ono sa zadnje slike. Njami

  • AfricA

    29. novembar 2014 | 14:56

    Ljiljana, nije Olimpija, nego Olimje. Olimlje je selo, koje nema veze sa termama, sem što je odmah tu, blizu. Terme se doduše Zovu Olimje. Terme su u Podčetrtku. Blizu su Celje (30km), Rogaška Slatina(15km), Maribor (60km) Ako idete autom, preko Zagreba i isključite se na odcepu za Celje. Ako idete busom ili vozom, najbolje je do ZG, pa imaju autobusi svaki dan mislim.. Isto je moguče da oni imaju neke ture do ZG ili Ljubljane, pa se raspitate. Inače, Haler pivo je bolje tamno, jelenove salame su jako dobre, čokoladnica isto. Ima još što šta za videti tu, obavezno Rogaška Slatina, sa turističkim vozićem. Priroda fenomenalna, puno šetališta, puno staza za bicikle. Preporučujem leto, jeste da su tada vikendom gužve, ali radni dani su ok, puno bazena, terena, ribnika.. Zimi je zanimljivo kupanje u otvorenom termalnom bazenu. Pada sneg, a ti se kupaš napolju :) i toplo ti. Pozdrav

  • Љиљана

    29. novembar 2014 | 13:00

    Близу ког већег места је Олимпиа? Како се стиже до тамо?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA