9

DA LI SU SAMO PREDRASUDE? Pančevci su loši vozači, a od Piroćanaca niko nikada nije video ni cvonjka!

Većina stereotipa nastala je pre nekog adekvatnog saznanja, a čak i iako nisu pristojne, ovakve etikete prilepljenje su ljudima, označavaju ih iako možda nisu istinite. A zašto se to dešava?

Koliko puta vam se desilo da kada neko sporo vozi, ili ne daje žmigavac, pomislite - Ovo mora da je Pančevac. Oni su loši vozači! A, kada se pomenu Piroćanci, niste jedini koji će da kažu ili pomisle - Oni su škrtice, od njih niko nikada nije video ni cvonjka!

Isto važi i za Crnogorce koje prati mišljenje da su lenji, Bosance da su glupi, Beograđane da su nadmeni, a Novosađane da su usporeni. Upravo ovakvim predrasudama časte se mnogi građani Srbije i okolnih zemalja.

Ovi stereotipi nastali su pre nekog adekvatnog saznanja, i iako nisu pristojne, ovakve etikete prilepljenje su ljudima, označavaju ih iako možda nisu istinite. A zašto se to dešava?

Foto-ilustracija: flickr/John Lambert Pearson

Foto-ilustracija: flickr/John Lambert Pearson

Psihoterapeut Zoran Milivojević za Best portal kaže da je nastajanje stereotipa posledica jedne vrste učenja, i da je tipično da neko ima određeno ikustvo sa jednom osobom koja pripada nekoj grupi, a zatim slično iskustvo sa drugom osobom koja pripada istoj grupi, ili ima neku drugu zajedničku osobinu sa prvom.

Na osnovu toga, prema Milivojevićevim rečima taj neko “nauči” da su ljudi koji pripadaju tom skupu takvi i takvi, i ubuduće kada se susreće sa tim ljudima on primenjuje “znanje” koje je stekao.

- Ovakav način učenja je primitivan, karatkerističan za malu decu i ljude koji nemaju disciplinu u razmišljanju. U njemu je ugrađena logička greška preteranog uopštavanja.

To znači da se određena karakteristika neopravdano pripisuje svi članovima date grupe ili svim onima koji dele neku drugu osobin.

Foto-ilustracija: Flickr/ Julien

Foto-ilustracija: Flickr/ Julie

Ovo je pogrešno zbog toga što nisu svi takvi ili nije ni većina, tako da dati zaključak koji je kristalizovan u stereotipu nije tačan, ne odgovara stvarnosti.

I zato su takva mišljenja pogrešna i nepravedna", kaže za Best portal Milivojević, i dodaje da neko ko je zaključio nešto o drugima, sa autoritetom svedoka to svoje znanje prenosi članovima svoje grupe, na primer svojoj deci, tako da to “znanje” sada postaje kolektivno znanje jedne grupe o nekoj drugoj grupi ili klasi.

Milivojević kaže da se stereotipi često nazivaju i predrasudama, i da to znači da neko nešto zna pre nego što je prosudio ili rasudio.

Prema rečima sociologa Andreja Kubičeka, stereotipi su kruta, pojednostavljena i generalizovana ubeđenja o pripadnicima neke grupe: etničke, verske, profesionalne, regionalne, a kada ih kao oblik mišljenja prate emocije i volja za delovanjem, onda se radi o predrasudama.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Postoje različita tumačenja nastanka stereotipa, od toga da pripadnici određenih grupa zaista poseduju određena svojstva koja se generalizuju, do toga da stereotipi i predrasude zapravo više govore o onima koji ih neguju, to jest o njihovim stremljenjima i eventualnim frustracijama.

Stereotipi mogu biti i neutralni ili pak pozitivni, ali se o njima najčešće govori kao o negativnom vrednovanju određene grupe - kaže Andrej Kubiček.

On dodaje da kada su u pitanju stereotipi poput onih da su Crnogorci lenji, Pancevci loši vozači, Bosanci glupi, i da li se radi o bezazlenoj ili zlokobnoj pojavi najbolje se može prosuditi ako se pogleda veza predrasude i društvenog položaja određene grupe.

-Teško da bi iko mogao da tvrdi da je položaj Pančevaca lošiji zbog toga što ih neko smatra lošim vozačima, ili Vojvođana zbog stereotipne ravnodušnosti, Crnogoraca zbog tobožnje lenjosti ili Bosanaca zbog uverenja o njihovoj gluposti.

Upravo to i jesu pravi stereotipi koji ne sadrže emotivne i delatne sastojke, i koje čak i oni koji ih neguju uzimaju sa rezervom ili kroz šalu.

Foto-ilustracija: Foter/celticblade

Foto-ilustracija: Foter/celticblade

Stereotipe prema Romima, Albancima, muslimanima i homoseksualcima prate i vrlo negativna osećanja kao i neprijateljsko ponašanje, bilo da se radi o izbegavanju, verbalnim uvredama ili fizičkom nasilju.

U tim slučajevima stereotipi nisu šala, već uzrok velike patnje onih prema kojima su usmereni - kaže Kubiček.

(Telegraf.rs / Tv Best)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: bosanci crnogorci predrasude stereotipi zoran-milivojevic
Najnoviji komentari
 • O
  Odkud ja know dis

  Novosađani jesu usporeni.To znam iz ličnog iskustva.

 • A
  AAALLE

  A pančevci su ucili Dusana Borkovica da vozi. I sad osvaja svet sa trkama. A vi ovako... Treba menjati mišljenje - POD HITNO. :D

 • C
  Cicha

  Pirocanci jesu shtedljivi,al su najbolji domacini,i nagostoljubiviji i zato da im ga popu..te.

Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Juče sam se udala u Čačku: Kad su pitali šta bih za poklon, rekla sam kovertu, a kad su gosti stigli, došlo mi je da ih OBESIM!

USKORO KREĆE GREJNA SEZONA: Ali dolazi do jedne velike promene, evo o čemu je reč!

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Danas oblačno, ali kiša će padati samo u nekim krajevima Srbije: Jesen je već tu, vreme ostaje isto do ovog dana

VENČANJE U KUĆI MARJANOVIĆA U BORČI: Oženio se Zoranov brat

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. septembar 2017. godine

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

Uskoro kreće blokada svih gradova u Srbiji, najavljuje MUP! Evo zbog čega će se to desiti

Obrali kukuruz, pa u prikolici zaigrali kolce: Nema tog posla koji će umoriti srpskog (ve)seljaka, a da ne zaigra kad ga dovrši! (VIDEO)

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Aleksandrijski patrijarh Teodor II stigao u Beograd (FOTO)

U ritmu jeseni: Danas se smenjuju oblaci i kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. septembar 2017. godine

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

TV PRESEK U 17: Srbija ima veliku podršku Amerike; Bundestag "pod lupom" zbog izbeglica; 350.000 zaposlenih na minimalcu (VIDEO)

NA OVOJ FOTOGRAFIJI VREBA SMRT: Dobro pogledajte jedan detalj i shvatićete zašto narod gine na prugama! (FOTO)

KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje kroz vinograde, degustacije vina i koncerti

TV PRESEK U 14: Čist račun, duga ljubav - Britanija vraća novac EU; "Planulo" 30.000 za fudbalski meč (VIDEO)

Ceca živi u stanu sa sinom i čak 50 mačaka: Izviru iz svih ćoškova i fioka, komšije se danima žale na smrad

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji (FOTO)

Dejan je duboko udahnuo i iskočio iz aviona: Lepote koje je gledao mogla je da zabeleži samo GoPro kamera (VIDEO)

Novi Sad ugostio rektore vodećih univerziteta Kine, centralne i istočne Evrope (FOTO)

Ko u Kraljevu suši veš na terasi plaća paprenu kaznu. Ne sme ni klima da curi - bolje odmah proverite svoju!

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: Prognoza za veće gradove Srbije, iz sata u sat (FOTO)

Ove stvari svaki brucoš mora da zna, a nauči ih tek kad prođu studentski dani

Nema povređenih Srba u zemljotresu u Meksiku