150

Da li i vi mislite da deca mlađa od 14 godina treba krivično da odgovaraju?

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, prošle godine je 15.000 dece izvršilo neko krivično delo u našoj zemlji. Među delinkventima je sve više mlađih od 14 godina, ali oni ne mogu da odgovaraju krivično za počinjena dela, zbog čega mnogi od njih i dalje prave prestupe

Preko 15.000 dece je samo tokom prošle godine izvršilo neko krivično delo u Srbiji, a među njima je i puno onik koji su mlađi od 14 godina. Oni se zbog počinjenog dela sprovode u centar za socijalni rad, umesto u popravni dom.

Iz Ministarstva pravde navode da deca koja su mlađa od 14 godina ne mogu biti procesuirana zbog krivičnih dela. Iz ministarstva se dalje navodi da je 10 godina maksimalna kazna koju može da dobije maloletnik za krivično delo. Ukoliko lice napuni 18 godina u maloletničkom zatvoru, a preostalo mu je još godina služenja kazne, onda se prebacuje u zatvor za odrasle.

Razgovarali smo sa kriminologom Božom Spasićem i on nam je objasnio da postoji mnogo načina da se spreči ili barem smanji broj slučajeva maloletničkog nasilja, ali da društvo ne želi da se bavi time.

Foto-ilustracija: Flickr/Mike Nelson

Foto-ilustracija: Flickr/Mike Nelson

- Država se pravda raznim zakonskim aktima, umesto da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Nadležnost socijalne službe je da problematičnu decu odvodi svakodnevno i da oni provode određeno vreme socijalizujući se uz pomoć raznih aktivnosti - kaže Spasić.

Božo Spasić dodaje da razne nevladine organizacije dobijaju sredstva iz budžeta i inostranih fondova, ali da se oni jednostavno ne bave tim problematičnim maloletnicima, iako bi mogli da organizuju kampove i da tu decu okrenu sportu ili nekim drugim stvarima, što se u svetu već uveliko praktikuje.

- Iz svega toga proističe da je država nedovoljno zainteresovana za ovaj rastući problem - navodi Spasić.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Psiholog Zoran Milivojević kaže da moraju postojati sistemska rešenja za ovakve slučajeve.

- Sada smo došli u situaciju da se često dešavaju napadi maloletnih lica, a da su socijalne službe, pravosuđe i policija nemoćni. Sistem treba promeniti, moramo se osloboditi nekih zakonskih ograničenja - navodi Milivojević.

Na pitanje da li treba smanjiti starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 14 godina kako bi i oni mlađi maloletnici ogovarali za krivična dela, Milivojević odgovara potvrdno.

- Smatram da treba da se spusti granica, ali isto tako postoje i druga rešenja za ovaj problem. Treba postaviti neko fleksibilno pravilo za reagovanje u ovakvim situacijama. Moramo da shvatimo gde su rupe u sistemu - navodi psiholog.

Foto: flickr/N. Feans

Foto: flickr/N. Feans

On smatra da popravni domovi mogu da utiču na svest maloletnika i pomognu im da prestanu da krše zakon kad izađu, ali da postoji tek nekoliko zaposlenih u domovima koji bi se stvarno posvetili prevaspitanju maloletnih delinkvenata, što nije lak posao.

Milivojević dalje navodi da se maloletni delinkventni često ponašaju kao predatori bez saosećanja. Odgovornost za ovakvu situaciju je višestruka.

- Prvo, najodgovorniji su roditelji, jer puštaju da im deca budu prezaštićena i razmažena i oni kasnije nemaju izraženo saosećanje za druge. Ukoliko roditelji ne mogu ili ne žele da brinu o detetu, država mora da preuzme odgovornost na sebe. Mora da postoji sistem u koji će biti uključeni društvo, socijalne službe, policija i sudstvo, kako bismo promenili stanje u društvu - kaže Milivojević.

Pitamo i vas, smatrate li da bi mlađi od 14 godina trebalo da odgovaraju krivično?

(J. Radivojević / J.Tetiković)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: boza-spasic krivicna-dela krivicna-odgovornost maloletnici tema-telegrafa zoran-milivojevic
Najnoviji komentari
 • B
  bubuleja

  U zavisnosti od težine krivičnog dela. Ali prvo treba žestoko kazniti staratelje

 • J
  Ja

  Deca mlađa od 14 godina ne mogu da budu odgovorna za svoje postupke jer tek treba da nauče šta je ispravno, a šta ne, treba samo dodatno edukovati decu koja se neprimerno ponašaju, a imaju ispod 14 godina.

 • V
  vesna

  Da ,treba krivicno da odgovaraju,ali ih treba u to upucivati kroz skolsko gradivo jos od prvog,drugog razreda osnovne skole.Jedino se tako moze spreciti maloletna delikvencija .A kazne moraju biti prilagodjene njihovom uzrastu, u smislu otvaranja posebnih ustanova,gde ce ih pored vaspitaca, psihologa i ostalog strucnog osoblja i policajci edukovati ali i kaznjavati po potrebi.

Osumnjičenim u slučaju Bentli ukinut pritvor, brane se sa slobode

OTKRIVAMO: Koliko su dokazi u slučaju ubistva Jelene Marjanović zaista jaki i koliko će trajati suđenje!

Bio sam u kafani na Dorćolu kad je hrabri i prisebni policajac pucao u nasilnika: Ovo je prava istina o sukobu!

Detalji pucnjave u centru Beograda: Mladić upao u kafanu, pretio da će sve ubiti, pa pucao u vlasnika. A onda ga je ubio policajac!

Teško jutro u Beogradu: Pokošen pešak na Petlovom brdu, ostao na mestu mrtav

Pucnjava na Dorćolu: Jedan mladić ubijen, drugi prebačen u Urgentni

Poslednje reči Zorice Krsmanović otkrivaju Jeleninog ubicu: "Znam ko mi je ubio dete", rekla je i izdahnula

Zoran i monstrum iz Rakovice su u istoj ćeliji: Upoznali su se i počeli da pričaju. Ponašaju se slično, a jedna stvar o Marjanoviću je čudna

Sve reči muških članova porodice Marjanović o ubistvu Jelene: Da li vam se čini da se neke izjave ne poklapaju?

Tačno je da su promenili pločice i parket u kući: Sestra ubijene Jelene se uključila u program uživo i otkrila detalje o Marjanovićima (VIDEO)

Misteriozno ubistvo žene u Vranju: Pronađena u bunaru, na dubini od 10 metara

Najnoviji obrt u istrazi: Jelena Marjanović ubijena mnogo ranije nego što se misli, tajni svedok pobija Zoranove reči

Ova 3 sporna detalja će otkriti ubicu pevačice: Nokti Jelene Marjanović su jedan od njih!

"Zorica se tresla i ponavljala da će robijati umesto Zorana": Ispovest privatne detektivke koja je tajno vodila istragu za ubistvo Jece Marjanović

Policija je sinoć imala dobar razlog za blokadu celog Beograda: Svi izlazi iz prestonice bili su zatvoreni skoro 2 sata (FOTO)

Blokirani svi izlazi i mostovi u Beogradu, policijska potera u toku! Traga se za mercedesom, oružje i panciri na sve strane (FOTO) (VIDEO)

Pomažemo jedno drugom, držimo se, kao nokat i meso! Ovako je Jelena govorila o braku sa Zoranom (VIDEO)

TELEGRAF SAZNAJE: Zoran Stanković otkriva istinu o ubistvu Jelene Marjanović! Sve oči uprte u najboljeg srpskog patologa

Pitali smo Zorana Marjanovića zašto bi neko ubio Jelenu... Dva puta smo ga pitali! Razmišljao je 3 sekunde i izbegao odgovor (VIDEO)

Nišlija dedinu vikendicu pretvorio u laboratoriju za drogu (FOTO)

Tragedija u Nišu: Pronađeno telo žene u Nišavi

Sveštenik odbio da sahrani troje dece, koja su izgorela u požaru... Razlog je razumljiv samo crkvi

Namestio policiju tašti: Napravio modernu laboratoriju droge u njenoj kući u Zaječaru, kao u seriji Breaking Bad!

Rasvetljen zločin star 15 godina: Uhapšen ubica poštara u Beogradu!

MISTERIJA MODRICE NA LICU JELENE MARJANOVIĆ: S podlivom na obrazu služila goste na slavi! S njom je bila još jedna pevačica (VIDEO)

Zoran Marjanović je taman krenuo da kaže zašto bi neko ubio Jelenu, a onda je ova žena sve prekinula (VIDEO)

Traži se zatvorska kazna za ove predsednike suda i sudije iz Pančeva, Šapca i Loznice!

POLICAJCU NASILNIKU ODREĐEN PRITVOR: Napao suprugu, pa pretio kolegama

Počinje suđenje Jevti Jevtiću: Vođa navijača FK Zemun pred sudom zbog trgovine drogom

Deda stradale devojčice (8) vozio traktor pripit: Tragedija kod Čačka potresla je celu Srbiju