Da li i vi mislite da deca mlađa od 14 godina treba krivično da odgovaraju?

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, prošle godine je 15.000 dece izvršilo neko krivično delo u našoj zemlji. Među delinkventima je sve više mlađih od 14 godina, ali oni ne mogu da odgovaraju krivično za počinjena dela, zbog čega mnogi od njih i dalje prave prestupe

Preko 15.000 dece je samo tokom prošle godine izvršilo neko krivično delo u Srbiji, a među njima je i puno onik koji su mlađi od 14 godina. Oni se zbog počinjenog dela sprovode u centar za socijalni rad, umesto u popravni dom.

 

Iz Ministarstva pravde navode da deca koja su mlađa od 14 godina ne mogu biti procesuirana zbog krivičnih dela. Iz ministarstva se dalje navodi da je 10 godina maksimalna kazna koju može da dobije maloletnik za krivično delo. Ukoliko lice napuni 18 godina u maloletničkom zatvoru, a preostalo mu je još godina služenja kazne, onda se prebacuje u zatvor za odrasle.

 

Razgovarali smo sa kriminologom Božom Spasićem i on nam je objasnio da postoji mnogo načina da se spreči ili barem smanji broj slučajeva maloletničkog nasilja, ali da društvo ne želi da se bavi time.

 

 

- Država se pravda raznim zakonskim aktima, umesto da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Nadležnost socijalne službe je da problematičnu decu odvodi svakodnevno i da oni provode određeno vreme socijalizujući se uz pomoć raznih aktivnosti - kaže Spasić.

 

Božo Spasić dodaje da razne nevladine organizacije dobijaju sredstva iz budžeta i inostranih fondova, ali da se oni jednostavno ne bave tim problematičnim maloletnicima, iako bi mogli da organizuju kampove i da tu decu okrenu sportu ili nekim drugim stvarima, što se u svetu već uveliko praktikuje.

 

- Iz svega toga proističe da je država nedovoljno zainteresovana za ovaj rastući problem - navodi Spasić.

 

 

Psiholog Zoran Milivojević kaže da moraju postojati sistemska rešenja za ovakve slučajeve.

 

- Sada smo došli u situaciju da se često dešavaju napadi maloletnih lica, a da su socijalne službe, pravosuđe i policija nemoćni. Sistem treba promeniti, moramo se osloboditi nekih zakonskih ograničenja - navodi Milivojević.

 

Na pitanje da li treba smanjiti starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 14 godina kako bi i oni mlađi maloletnici ogovarali za krivična dela, Milivojević odgovara potvrdno.

 

- Smatram da treba da se spusti granica, ali isto tako postoje i druga rešenja za ovaj problem. Treba postaviti neko fleksibilno pravilo za reagovanje u ovakvim situacijama. Moramo da shvatimo gde su rupe u sistemu - navodi psiholog.

 

 

On smatra da popravni domovi mogu da utiču na svest maloletnika i pomognu im da prestanu da krše zakon kad izađu, ali da postoji tek nekoliko zaposlenih u domovima koji bi se stvarno posvetili prevaspitanju maloletnih delinkvenata, što nije lak posao.

 

Milivojević dalje navodi da se maloletni delinkventni često ponašaju kao predatori bez saosećanja. Odgovornost za ovakvu situaciju je višestruka.

 

- Prvo, najodgovorniji su roditelji, jer puštaju da im deca budu prezaštićena i razmažena i oni kasnije nemaju izraženo saosećanje za druge. Ukoliko roditelji ne mogu ili ne žele da brinu o detetu, država mora da preuzme odgovornost na sebe. Mora da postoji sistem u koji će biti uključeni društvo, socijalne službe, policija i sudstvo, kako bismo promenili stanje u društvu - kaže Milivojević.

 

Pitamo i vas, smatrate li da bi mlađi od 14 godina trebalo da odgovaraju krivično?

 

(J. Radivojević / J.Tetiković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    21. novembar 2014 | 20:05

    Naravno i to POD-HITNO TREBA DA SE PROMENI ZAKON!!!!!!! I maloletnici a i RODITELJI krivična prijava. Ne mogu ,tamo neki klinci da se ponašaju bahato,pale,ruše,ubijaju i NIKO nije KRIV!!!!ako mogu komunalci da privode putnike ne razumem zašto ne mogu da počupaju uši nekom malim delikventu..kakvo pravo deteta kakvi bakrači! A kada mamica ili tatica budu trebali da plate KAUCIJU (koja bi trebala da bude paprena) da bi im mezimče izašlo iz ćorke ,pitala bi ih onda da li bi ga oni sami lično prevaspitali!

  • Sweety

    20. novembar 2014 | 22:14

    Svako treba da odgovara za krivicno delo bez obzira na godine.Deca su nam iz godine u godinu kao iz pakla.Odgovor:DA!!!

  • Svedjan

    22. novembar 2014 | 12:56

    Naravno da treba da odgovaraju krivicno! Nazalost, ti koji pocine ovakve prestupe vec kao deca, takvi ce biti samo problem celoga zivota, drustvo ce imati velike probleme sa njima, nedaj Boze ali je verovatnoca jako velika da ce nekoga kostati zivota! Nema tu pomoci ali naravno da treba krivicno da odgovaraju bez olaksavajucih okolnosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA