BOMBA: Ruska baba u Beogradu prala novac ruske mafije i meksičkih kartela!

Sabina Dmitreva Buzdum (80) je bila vlasnica kompanije MBG Tower Invest koja je osnovana 16. oktobra 2008. godine i od svog osnivanja pa do danas APR-u nije podnela nijedan finansijski izveštaj, i iako je vlasnica preminula, ona i dalje postoji i vodi se na nju. Sumnja se da je tako opran prljav mafijaški novac

  • 9

Dok su se vlade i građani zemalja Istočne Evrope borili sa finansijskom krizom i nastojali da novac pozajme od međunarodnih finansijskih institucija, milijarde evra su bile u opticaju u ilegalnom i paralelnom sistemu koji su kreirali pripadnici organizovanog kriminala i korumpirani političari.

Taj novac je prošao kroz mrežu fantomskih of-šor kompanija preko kojih je novac pran za rusku mafiju, meksičke kartele i druge mafijaške organizacije širom sveta, a ovu grupu i njene aktivnosti je razotkrila novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) u serijalu priča "Proksi platforma".

Istraživanje OCCRP-a je pokazalo da takve kompanije postoje samo na papiru i nemaju kancelarije ni zaposlene, a na njihovom čelu se nalaze obični ljudi koji su ustvari samo njihovi zastupnici, a neki od njih i ne znaju da im se imena pojavljuju u zvaničnim dokumentima dok se drugi prave naivni.

Novinari OCCRP/CINS-a su razotkrili da u ovoj složenoj šemi međunarodnog pranja novca jedna bankovna transakcija vodi i do Srbije.

Naime, kompanija sa Novog Zelanda Tormex Ltd je osnovana 2007. godine, jedna je od fantomskih kompanija kroz koju je prošlo više od 680 miliona američkih dolara, a među desetinama hiljada transakcija u kompleksnoj šemi pranja novca se vidi da je Tormex poslao novac i za Beograd.

Prema izvodu koji je letonska banka Baltic International Bank izdala u ime kompanije Tormex 13. marta 2008. godine 12.000 dolara uplaćeno je ruskoj državljanki Sabini Dmitrievni Buzdum, sa prebivalištem u Mačvanskoj ulici na Vračaru.

Njihovo istraživanje pokazuje da je u tom trenutku Sabina bila osamdesetogodišnja imigrantkinja iz Rusije, poreklom iz Odese koja je u vlasništvu imala fiktivnu kompaniju MBG Tower Invest. Kompanija je registrovana u Beogradu, sedam meseci nakon što je Sabina primila novac. a u njeno ime ju je osnovao Miodrag Ristić, direktor poznate konsultantske kompanije Citadel Securitas, današnje Tesla Capital iz Beograda. Sabina je u međuvremenu preminula, ali kompanija i dalje postoji.

KOMPANIJE BEZ KANCELARIJE I POSLOVANJA

Prema dokumentaciji Agencije za privredne registre, MGB Tower Invest je osnovan 16. oktobra 2008. godine u Mačvanskoj ulici.

Novinari OCCRP/CIN-a su posetili tačnu lokaciju u blizini trga Slavija i videli kuću srednje veličine, bez bilo kakvog znaka ili informacije da se tu nalaze kancelarije neke kompanije. Izvod iz katastra Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da je vlasnik kuće Vječeslav Buzdum, Sabinin sin, a on je takođe i direktor kompanije MBG Tower Invest od njenog osnivanja.

Ta kompanija je i dalje aktivna, a od osnivanja pa do danas APR-u nije podnela nijedan finansijski izveštaj. Na istoj adresi sedište su imale i kompanije koje su u vlasništvu Sabinine porodice.

Njen unuk Andre Pjer Buzdum je bio jedan od vlasnika firme The City koja se bavila delatnošću reklamnih agencija, a on je osnivač i kompanije Ursus Lab koja je i dalje aktivna i bavi se računarskim programiranjem.

Kao MBG Tower Invest, i za kompanije koje su u vlansištvu Sabininog unuka ne postoji nijedan znak koji svedoči o njihovom postojanju u Mačvanskoj ulici.

Poslovna dokumentacija pokazuje da je Sabina 13. oktobra 2008. godine potpisala punomoćje na Miodraga Ristića i Ljubišu Đekića, koji su registrovali MBG Tower Invest u njeno ime.

Ristić je direktor brokerske agencije Citadel Securities koja je deo poznate uticajne grupe kompanija koje se bave konsaltingom, privatizacijom i drugim finansijskim i brokerskim uslugama.

Najznačajniji i najprimetniji posao Citadel je imao u procesu privatizacije u Srbiji. Bili su angažovani kao savetnici srpske vlade u nekoliko privatizacija, uključujući i privatizaciju kragujevačke Zastave. Za konsultantske usluge, samo od države je ova kompanija primila oko 1.5 milion evra do 2011. godine, pokazuje dokumentacija Agencije za privatizaciju.

Pravni vlasnik Citadela je nepoznat jer vlasnička struktura kompanije vodi do of-šora, preko kiparske kompanije MPGC Capital Limited do kompanije registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima.

PRIJATELJSKO OSNIVANJE KOMPANIJE

Tridesetšestogodišnji pravnik Ristić, prema biografiji koju je podneo Agenciji za privatizaciju kada je Citadel potpisao ugovor o savetovanju u procesu privatizacije Zastave, postao je direktor u Citadelu u aprilu 2007. godine, godinu dana pre nego što je dobio punomoćje od Sabine.

Poslovni registar pokazuje da je Ristić vlasnik ili direktor još sedam kompanija u Srbiji.

Novinari OCCRP/CINS-a intervjuisali su Ristića u avgustu 2011. godine u kancelarijama kompanije Citadel. Sedište ove kompanije u to vreme nalazilo se u poslovnoj zgradi Genex apartmana na Novom Beogradu, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Ristić je novinare sačekao u svojoj kancelariji i odmah na početku razgovora rekao da kompanija MBG Tower Invest nema ništa zajedničko sa Citadelom i da je kompaniju privatno osnovao za Sabinu Buzdum.

- Osnovao sam oko 150 ovakvih firmi. Uzmem njima 100 evra i osnujem firmu - rekao je on i dodao da poznaje čoveka koji je oženio članicu porodice Sabine Buzdum i da su tako došli u kontakt, ali nije želeo da oda identitet svog prijatelja.

Prema njegovim rečima, prilikom osnivanja MBG Tower Investa, lično je sreo Sabinu i njenog sina, pri čemu je ona bila stvarni vlasnik kompanije pa je radio u njeno ime, kako kaže, rekli su mu da žele da investiraju novac u Srbiji i da im treba kompanija.

- Hoću da legalizujem tu stvar, ne mogu da, ne znam, dođem sa vrećom para na sto i da ulažem - objasnio je Ristić na koji način je angažovan od strane članova porodice Budzum.

Nije znao otkud im novac niti na koji način su ga koristili.

- Ovo je punomoćje kojim nikakva ovlašćenja nemaš, sem podnošenja dokumenata APR-u - rekao je Ristić.

Druga osoba koja je dobila punomoćje je kurir koji radi u Citadelu.

- Evo, on sedi ovde - Ristić je pokazao na mesto kroz staklena vrata svoje kancelarije i rekao da kada ne može on da ide da preda papire ili ode na odmor, Đekić to radi umesto njega i pokupi odluku o osnivanju.

Ristić je rekao da više ni na koji način nije bio povezan sa kompanijom nakon što je njeno osnivanje završeno.

Novinari CINS-a su pozvali porodicu Buzdum i na kućni telefon se javila ženska osoba koja je rekla da je Sabina odavno preminula, a da je Vječeslav na putu. Na pitanje da li postoji mogućnost da ga kontaktiraju, rekla je da će u Beogradu biti za mesec dana i da tada opet pozovu. Istu informaciju novinari CINS-a su dobili i prilikom jednog od ranijih poziva na ovaj broj.

Kompanija MBG Tower Invest je prema podacima APR-a još uvek aktivno privredno društvo i jedini vlasnik je Sabina, a direktor Vječeslav Buzdum.

(Telegraf.rs / Cins.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.N.

    21. novembar 2014 | 17:59

    Sa tim milijardama... da li platiše nešto poreza, je Srbija poreski raj za "biznismene", ali ne i za građane.

  • Ginekolog 100%

    21. novembar 2014 | 17:59

    To se zove pametna baka :))))

  • Joke

    21. novembar 2014 | 21:42

    Надам се да је користила неки домаћи детерџент за прање...:D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA