Zavirite u najstariju i najveću vinariju na Balkanu! (FOTO)

U autentičnom podrumskom prostoru koji datira iz 16-og veka, sada se čuva oko 300 hiljada litara najkvalitetnijeg vina najvećeg proizvođača vina u Hrvatskoj - vinarije “Belje”. Telegraf je bio u poseti čuvenoj vinariji, prenosimo vam detalje

  • 2

Vinarija "Belje" danas predstavlja najvećeg hrvatskog proizvođača grožđa sa 650 hektara vlastitih vinograda koji se nalaze na području Baranja, duboko u srcu vinogradarske regije Podunavlje.

Na ovim prostorima, u okrugu grada Osijek, proizvodnja vina poznata je iz perioda rimskog carstva i vladavine čuvenog cara Proba koji se smatra začetnikom vinogradarstva jer je vinovom lozom oplemenio ovo područje. Ime "Baranje" potiče od korena mađarskih reči Bor – vino i Anya – majka, čineći kovanicu koja slikovito ovu regiju naziva "Vinskom majkom".

U nameri da se postigne najveći kvalitet vina, grožđe se ručno bere a zatim prevozi u novu vinariju smeštenu u srcu vingrada. Vinarija kapaciteta 8 miliona litara vina prostire se na više od 10 hiljada metara kvadratnih, i tako zauzima status jedne od najmodernijih u ovom delu Europe.

Najiskusniji vinogradari vode računa o grožđu tokom celu godine, jer veruju da kvalitetna vina nastaju upravo u ovom vinogradu.

Vina "Belje" su najpoznatija po belim sortama Šardone i Graševini koja važi za najznačajniju vinsku sortu kontinentalne Hrvatske. Visoki kvalitet ove sorte ogleda se u specifičnosti baranjskog područja, posvećenog rada vinogradara i moderne tehnologije koja je napravila novi zamah u proizvodnji.

Od berbe 2008. godine, osvajanja zlatne medalje i regionalnog trofeja na Decanteru , crna Vina Belje - Merlot, Frankovka, Kaberne Suvinjon i Pino crni zauzela su značajnu poziciju među proizvođačima crnih vina.

Odabrana vina skladište se u starom podrumu isključivo u buradi od slavonskog hrasta čija je ukupna zapremina veća od 300 hiljada litara. Stari podrum je najznačajnija istorijska građevina koji datira iz 1526. godine kada ga je vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku.

Do danas, vina "Belje" osvojila su mnoge prestižne nagrade na takmičenjima širom sveta. Obavezno je posetite!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA