Uvode nam akcize na struju?

Vrlo lako može da se dogodi da nam naplata struje bude kao u Nemačkoj, gde je akciza jedan evro po megavat-satu, što znači da bi s prosečnom potrošnjom račun na kraju meseca bio uvećan za 36 dinara

  • 12

Ukoliko se dogodi da Vlada Republike Srbije umesto normalnog poskupljenja od 1. aprila sledeće godine uvede akcizu na struju koja bi iznosila 10 do 15 odsto sa prosečnom potrošnjom, znači da će država mesečno moću da uzime dodatnih osam miliona evra.

Međutim, postoji opcija da i kod nas naplata struje bude kao u Nemačkoj gde je akciza jedan evro po megavat-satu, što znači da bi sa prosečnom potrošnjom od 350 kilovata, račun bio uvećan za oko 36 dinara.

Ipak, veća je verovatnoća da se primeni "plan A", jer bi po "planu B" na kraju meseca u državnoj kasi bilo milion evra što se kosi sa pravilima MMF-a.

Sa druge strane, zbog bilo kog od ovih scenarija EPS ne bi dobio ni dinar, iako bi cena proizvedene struje trebalo da bude skuplja u proseku za 25 odsto.

U EPS-u tvrde da nisu čuli za ove predloge, ali da se odluka o uvođenju akciza tiče Vlade, ne i njih.

- Radna grupa za izradu Zakona o energetici nije dobila predlog za uvođenje akcize, niti model po kom bi se ona naplaćivala - rekao je Željko Marković, v. d. direktor EPS "Snabdevanje".

Ekonomista Saša Đogović misli da bi praktično poskupljenje struje bilo ako se desi da je uvođenje akciza na struju MMF-ov zahtev.

- Struja mora da se troši i ovo će biti udar na životni standar kad se ionako u javnom sektoru smanjuju plate. Vrlo lako može doći do toga da postane problem u plaćanju kod domaćinstava s malim primanjima i država tu mora da pomogne - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    24. novembar 2014 | 15:08

    Srbistan!!! Trebalo bi preraditi tekst poznate Šantićeve pesme u; Ne ostajte ovde, sunce tuđeg neba grejaće vas bolje nego što ovo greje... Nažalost, nema drugog rešenja, samo bežanje odavde.

  • Weed

    24. novembar 2014 | 15:48

    Kažu bela kuga u Srbiji? Pa mi za struju nemamo a kamoli za dete.

  • Petar

    24. novembar 2014 | 15:10

    Aman dokle vise?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA