OKANOVIĆ: Uvesti saobraćajno obrazovanje za sve uzraste!

Uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja u obrazovni sistem ne znači, kako je naveo Damir Okanović, da se deca uče samo sta znači crveno a šta zeleno, već da im se izgrade stavovi i svest o tome da treba da poštuju svoj i tuđe živote ali i da im se ukaže na posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju

  • 15

- Uvođenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtiće, osnovne i srednje škole je osnovna sistematska mera za smanjenje broja nesreća u kojima stradaju mladi - ističe direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

On dodaje da  obrazovanje deteta, budućeg vožaca, počinje od malih nogu, i da se prema mladim vozačima se ne može odnositi kao prema onima sa 20 i više godina vozačkog iskustva.

Uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja u obrazovni sistem ne znači, kako je naveo, da se deca uče samo sta znači crveno a šta zeleno, već da im se izgrade stavovi i svest o tome da treba da poštuju svoj i tuđe živote ali i da im se ukaže na posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

- Suština je da izgradimo decu da budu svesni i savesni učesnici u saobraćaju - rekao je on, dodajući da s tim u vezi iznenađuje izjava ministra prosvete Srđana Verbića da saobraćajno obrazovanje ne treba da bude deo školskog sistema.

Okanović je naglasio da najveći problem u saobraćaju prave oni koji su upravo izašli iz učionica, dodajući da je u Srbiji saobraćaj vodeći uzrok smrtnosti mladih kao i da su mladi najčešći izazivači ali i žrtve nezgoda.

Ministarka građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja nakon što se pre nekoliko dana dogodila teška saobraćajna nesreća u Beogradu na Ada Huji u kojoj je poginulo troje mladih.

Izmene, prema njenim rečima predviđaju da se osobama do 21 godine zabrani upravljanje vozilom, snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom 23 časa do šest sati ujutru, da za njih važi nulta tolerancija na alkohol, i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole 94

    24. novembar 2014 | 19:39

    A sta cemo mi koji imamo kola sa vise od 1400 kubika ako stupi na snagu predlog Zorane Mihajlovic ja svoj auto necu moci da vozim.

  • Peca

    24. novembar 2014 | 23:26

    Ukinuti veronauku i gradjansko pravo, jer na tim časovima i onako ništa ne rade, osim što gledaju crtane filmove i igraju fudbal. Umesto toga se uvede saobraćajno vaspitanje i rešen problem.

  • Dragan

    24. novembar 2014 | 21:19

    Konacno pravi predlog. Saobracajno vaspitanje da se uvede u vrtice skole. Mislim da je to EXTRA. Neka svako razmisli. Ne verujem da iko moze reci da ne zeli da dete ima opstu kulturu i svet o saobraćaju i opasnostima ukoliko se ne postuju pravila saobr.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA