PATRIJARH IRINEJ: Želim da se svi Srbi vrate na Kosovo i Metohiju!

Ovo je naše sveto Kosovo, ovo su naše svetinje i pozvani smo i dužni smo da ih čuvamo. Dok je ova svetinja, braćo i sestre, dok ovde Sveti kralj počiva ta zemlja će biti srpska zemlja. Mnogo puta je Gospod spašavao otadzbinu Svetoga kralja, uslišio molitve njegove, nadamo se i verujemo da će Gospod čuti i naš vapaj za Kosovo i da Kosovo, dok je u našim srcima, u našoj duši nikada neće biti tuđe - rekao je Patrijarh srpski, Irinej

  • 22

Patrijarh srpski Irinej poželeo je u manastiru Visoki Dečani da se svi raseljeni Srbi vrate na Kosovo i Metohiju, a onima koji su sada u Pokrajini da imaju veru da izdrže.

- Želeo bih da se svi oni koji su živeli na Kosovu i Metohiji vrate na svoja ognjišta, svojoj kući, svom domu, svom hramu, grobljima -  rekao je patrijarh u manastiru Visoki Dečani gde je danas obeležena slava - Sveti kralj Stefan Dečanski.

Patrijarh je poručio da niko ne sme da izgubi nadu, da ona, zajedno sa verom u Boga mora uvek da postoji.

- Ovo je naše sveto Kosovo, ovo su naše svetinje i pozvani smo i dužni smo da ih čuvamo. Dok je ova svetinja, braćo i sestre, dok ovde Sveti kralj počiva ta zemlja će biti srpska zemlja. Mnogo puta je Gospod spašavao otadzbinu Svetoga kralja, uslišio molitve njegove, nadamo se i verujemo da će Gospod čuti i naš vapaj za Kosovo i da Kosovo, dok je u našim srcima, u našoj duši nikada neće biti tuđe -  rekao je Irinej.

Patrijarh je poručio, da treba ohrabriti one koji su silom proterani sa Kosova i Metohije da smognu snage i da se vrate domovima svojim.

Kosovo je, kako je naveo patrijarh, jedina zemlja u kojoj nema slobode, čiji žitelji ne smeju da odu na polje jer ne znaju da li će se vratiti, jedina zemlja koja ne poštuje nikakvo pravo, niti dostojanstvo lujdsko.

Prema rečima patrijarha, srpske svetinje jesu porušene, ali će doći vreme da se obnove i da se ponovo čuje pesma i priča na srpskom, na, kako je kazao, svetoj ćirilici na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je danas dekanu Prizrenske Bogoslovije Milutinu Timotijeviću za pedesetogodišnju predanost SPC i visedecenijski rad u toj bogosloviji uručio orden Svetog Save Prvoga reda SPC.

Patrijarh SPC služio je danas povodom slave Sveti kralj Stefan Dečanski u manastiru Visoki Dečani svetu liturgiju uz sasluženje vladike kosovsko-metohijskog Teodosija i timočkog Ilariona i sveštenstva.

Obeležavanju slave prisustvovalo je oko hiljadu ljudi sa Kosova, iz centralne Srbije i Crne Gore, raseljeni Srbi iz Đakovice, kao i predstavnici diplomatskog kora zemalja akreditovanih na Kosovu, a u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušan Jovović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    24. novembar 2014 | 19:41

    A zašto ti pope ne odeš u Peć? Tamo je patrijaršija. A ne da se šepuriš po BGD-u !

  • Dag

    24. novembar 2014 | 19:42

    To i oni zele. Ali - kako?...

  • DraganM

    24. novembar 2014 | 20:22

    BRAVO, ako irinej ode da živi na Kosovo, treba slediti njegov primer. Ako ostane u Beogradu, u svili i zlatu, crkvu treba maksimalno marginalizovati i oduzeti im imovinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA