OSTAVKA ILI OTKAZ? Američki ministar odbrane napušta Obamin kabinet

Obama je naveo da je Hejgel "zaključio da je odgovarajuće vreme da okonča svoju funkciju", ali sa druge strane, dosadašnji američki sekretar za odbranu kaže da je pod pritiskom podneo ostavku

  • 2

Američki predsednik Barak Obama prihvatio je danas ostavku sekretara za odbranu Čaka Hejgela što je prva velika promena u Obaminom kabinetu od međuizbora za Senat sprovedenih pre tri nedelje u SAD. Hejgel će nastaviti da obavlja funkciju, dok njegov naslednik ne bude bio imenovan, prenela je agencija Rojters.

 

- Naslednik će biti imenovan za kratko vreme, ali sekretar Hejgel će ostati sekretar odbrane, dok njegova zamena ne bude bila potvrđena od američkog Senata - naveo je visoki zvaničnik Obamine administracije.

 

AP prenosi da je Obama naveo da je Hejgel "zaključio da je odgovarajuće vreme da okonča svoju funkciju", ali, s druge strane, dosadašnji američki sekretar za odbranu kaže da je pod pritiskom podneo ostavkuOvaj 68-godišnji vijetnamski ratni veteran bio je kod Obame u Beloj kući da potvrdi svoj odlazak sa funkcije.

 

 

- Kada sam pitao Čaka da nam se pridruži kao sekretar za odbranu, ulazili smo u značajan period tranzicije - povlačenje u Avganistanu, potreba da pripremimo naše snage za buduće misije i strogi fiskalni izbor da održimo vojsku jaku i spremnu - rekao je Obama.

 

- Prošlog meseca, Čak je došao kod mene da razgovaramo o poslednjem kvartalu mog predsednikovanja i utvrdili smo, pošto je vodio odeljenje kroz ovu tranziciju, da je sada pravo vreme za njega da završi službu - obrazložio je Obama, navodeći da su zajednički doneli takvu odluku, dodaje AFP.

 

 

Hejgelova ostavka je prva je "kabinetska" posledica Obaminog gubitka demokratske većine u Senatu, ocenio je nešto ranije "Njujork tajms". Obama je odlučio da zatraži od svog ministra odbrane, jedinog republikanca u svom nacionalnom bezbednosnom timu, da podnese ostavku posle niza sastanaka u protekle dve nedelje, izjavili su neimenovani zvaničnici iz američke administracije.

 

Isti zvaničnici su opisali Obaminu odluku da ukloni Hejgela (68) kao priznanje da pretnja Islamske države iziskuje drugačiju vrstu umeća od one koju je Hejgel primenjivao, zaključuje se u tekstu "Njujork tajmsa".

 

Američki ministar odbrane nije dobrovoljno podneo ostavku na tu funkciju već je na to bio prinuđen, prenosi televizijska stanica "En-bi-si" (NBC) pozivajući se na neimenovane izvore iz Vašingtona. Taj izvor, kako javlja američka televizija, navodi da je Bela kuća izgubila poverenje u njegove sposobnosti jer "nije bio na visini zadatka“. Osnovni zadatak Hejgela je, kako javlja "En-bi-si", bio povlačenje američke vojske iz Avganistana a ne vođenje rata protiv Islamske države koji je u međuvremenu pokrenut.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA