Ako danas uradite ovo, oteraćete zle sile koje vas okružuju: Verovanja na svetog apostola Filipa!

Ovaj praznik je značajan i po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva "Filipovim postom". Današnji dan prate običaji čiji cilj je da zaštite od zlih duhova

  • 4

Na današnji dan Srpska pravoslvna crkva i njeni vernici praznuju svetog apostola Filipa, jednog od dvanaestorice apostola. Kao svetitelj apostol Filip se praznuje 14. novembra prema starom, odnosno 27. novembra prema novom kalendaru.

Ovaj praznik je značajan i po tome što su u ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se zato ponekad naziva "Filipovim postom". Ovaj dan prate običaji čiji cilj je da zaštite od zlih duhova. Povorke maskiranih igrača uz buku i svirku obilaze komšijske kuće, izvodeći različite običaje magijsko-zabavnog karaktera, koji treba da odjure nemani. Kao i drugi narodni praznici i poklade se ispraćaju bogatom trpezom i od 28. novembra počinje božićni post koje se završava na Božić, ujutru.

Sveto pismo kaže da je Filip bio pozvan od Isusa Hrista da mu se pridruži i bude mu učenik. Radujući se tom pozivu Filip ne htede da se samo on jedan obogaćuje takvom blagodašću, nego je želeo da i drugi imaju udela u tom daru. Zato, našavši prijatelja svog Natanaila, za kog se smatra da je apostol Vartolomej, povede ga sa sobom. Primivši Svetog Duha, Filip je propovedao Jevanđelje po mnogim stranama Azije i po Grčkoj.

Elem, prednanje o apostolu Filipu dalje kaže da se u frigijskom gradu Jerapolju našao na zajedničkom jevanđelskom poslu sa apostolom Jovanom, svojom sestrom Marijamnom i apostolom Vartolomejom. Tu bi neka opasna zmijurina, koju neznabošci hraniše i klanjaju joj se kao da je kakvo božanstvo.

Apostoli molitvom umrtviše zmiju, čime navukoše gnev tamošnjih ljudi. Prema jednoj verziji neznabošci uhvatiše Filipa i raspeše ga naopako na drvetu, potom raspeše i Vartolomeja. Druga verzija pak kaže da su ga razapeli visoko visoko na jednom zidu.

U momentu raspeća apostola zemlja se rastupi i proguta gradonačelnika i mnoge druge sa njim. U velikom strahu ljudi potrčaše da skinu raspete apostole, no uspeše jedino Vartolomeja da skinu živog. Kako ga behu visoko razapeli, nisu mogli lako doži do njega, te Filip izdahnu i mrtvog ga skinuše. U poslednjim trenucima ovozemaljskog života Filip moljaše Boga za one koji su ga razapeli i za neznabošce.

Gospod usliši molitvu njegovu, i odmah naredi zemlji, te sve progutane ljude izvede žive, osim gradonačelnika i zmijinih žrečeva.

Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    27. novembar 2014 | 17:45

    Pa kada da radim???

  • Srbin

    27. novembar 2014 | 11:45

    Nesto se opasno desava sa svetom. Otkucajte u google : planet nibiru. Na nebu se vec nedeljama pojavljuje drugo sunce. Tekstovi su sokantni, pisite o tome!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA