TEMPLARI I MALTEŠKI VITEZOVI NA ZIDOVIMA: Da li su bolnicu u Nišu gradili masoni? (FOTO)

Zvaničnici Kliničkog centra tvrde da je povezivanje ovih simbola s bilo kakvim drugim značenjem osim kao logoa klinike zlonamerno

  • 17

Stilizovani krst, sat u obliku Svevidećeg oka (simbola masonerije), malteški vitezovi i templari, detalji su kojima obiluju spoljašnjost, kao i enterijer novootvorene Klinike za kardiohirurgiju u Nišu.

Zvaničnici Kliničkog centra tvrde da je povezivanje ovih simbola sa bilo kakvim drugim značenjem osim kao logoa klinike zlonamerno. Jedan od zagovornika njene izgradnje, docent Dragan Milić, direktor Klinike za vaskularne bolesti, kaže da svaka kardiohirurgija u svetu ima svoj logo, pišu "Novosti".

Jedina klinika na kojoj će se južno od Beograda raditi operacije na otvorenom srcu zvanično je građena sredstvima države, koja je u nju uložila 250 miliona dinara. Značajna sredstva za opremanje dali su i donatori, oko pola miliona evra, i imena njih stotinak uredno su popisana na tabli koja stoji na ulazu u kliniku. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović tvrdi da je reč o ukrasnim detaljima i da ne treba tražiti nikakvu pozadinu ili simboliku.

- KBC "Dedinje" ima stilizovani krst, gde su ukrštena četiri srca. Ima još primera u Srbiji. Ukrašavanje zgrade spolja i iznutra su radili izvođači radova, a za Niš i jug Srbije značajnije je to što će se otvaranjem ove klinike spasavati životi. Oko 500.000 evra obezbeđeno iz donacija i to je isto bitno a ne subjektivni utisak pojedinca - kaže Radovanović za ovaj dnevni list i dodaje da niko od donatora nije uslovljavao postavljanjem bilo kakvih obeležja ili simbola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbenda

    27. novembar 2014 | 15:10

    Jedino što ne upada u oči jeste "prekrasni" veliki natpis ustanove na latinici i to u Nišu, da je reč o pomodarskom Beogradu ne bi mi ni bilo toliko čudno???!!!

  • Pamtelejmon

    27. novembar 2014 | 10:46

    Pa sta i da jesu. To je njihov posao. Humanitarni rad. Njihove bolnice i skole postoje svuda u svetu. Manite se teorija zavere. Nis je dobio sto mu je bilo neophodno

  • Miloš Dimitrijević

    21. januar 2015 | 06:19

    Poštovani sugrađani, Zapravo, prvo biste trebali da naučite ili obnovite istoriju, pogledate sebe, pa tek onda donosite zaključke o drugima. To što vi ne poznajete istoriju de facto i niste upućeni u istorijat viteških redova na ovim prostorima i na teritoriji Evrope, kao što vam je SPC (firma koja ne plaća PDV) zatrovala mozgove, ako ih uopšte i imate od mudrolija raznih nam mitropolita koji krštavaju falusima i jezuitskog nam patrijarha, Grand parada i drugih sličnih manifestacija, pa ono što je sveto i uzvišeno nazivate sektama, a pri tom ne poznajete ni značenje reči "sekta", koje za neupućene predstavlja odvajanje od originalnog učenja, to ne znači da viteški redovi u Srbiji, među kojima bih najviše istakao Templare, koje možete pronaći pod skraćenicom OSMTH, što u prevodu znači - Vrhovni vojni Red Hrama jerusalimskog, potom Red vitezova Sv. Lazara ili popularno nazvane Hospitalce, Suvereni vojni Red Zmaja, čiji je osnivač, despot Stefan Lazarević, a obnovitelj knez Aleksandar Karađorđević, Čuvare koplja Sv. Georgija i dr. Opet, Slobodni Zidari ili Masoni, predstavljaju Bratsvo učenih i prosvećenih ljudi i nikako nisu viteški red. Oni su graditelji, kako sama reč kaže i njihov moto je "Osvojen svet bez ispaljenog metka" ili vladavina inteligencije, a ne profanih i neukih, neprosvećenih vladara. Masoni su izgradili gotovo celu današnju Srbiju, odnosno sve što u <srbiji vredi, tokom vladavina dinastija Obrenovića i Karađorđevića, ali i druge svesrpske zemlje, počev od Crne Gore, BIH, pa sve do današnje Trakije u Rukuniji, koja je bila pod upravom desnog krila dinastije Nemanjića, na čelu sa Vladom Cepešom, jednim od osnivača Reda Zmaja, sa ciljem da zaštiti tradiciju i kulturu Hrišćanstva i pravoslavlja, pripadao je i bratsvu poznatijem kao Graditelji Krsta, o čemu se malo zna. Ujedno i Nemanjići uključujući i Sv. Savu nikada nisu bili istočno-rimske orijentacije, odnosno ortodoxne vizantijske crkve, već su svi do jednog bili Arijanci, posebna Hrišćanska struja koja je bila u nemilosti kanonizovanog Hrišćanstva zato što su slavili i poštovali pretke i slavili praznike, mahom paganse, te otuda Srbima slave, koje su zapravo čist preobličeni paganizam, koji je kao stariji arhetip ne samo preživeo transformaciju već ostao jači od novog kulta..., no o tome nekom drugom prilikom. Sv. Sava je bio Templar, o čemu postoje dokazi, Sv. Simeon takođe, despot Stefan osnivač subtemplarskog reda Zmaja, Car Dušan, Imperator i Bazileus, dakle i duhovni vladar Srba i Grka i svaki Nemanjić nosio je ime Stefan-Uroš, što u predovu znači Sin Neba, jer predstavlja lozu kraljeva, Hristovu lozu i nasleđe Esena ili Arijanaca, pa je njihova boja bila bela sa plavom trakom, ko što je i danas. Opet...među istaknutim vitezovima i masonima, pored pomenutih naveo bih i vama sigurno dobro poznate: Petar Petrović Njegoš, Dimitrije Davidović, Nikola Pašić, Đorđe Vajfert, Aleksa Nenadović, Dositej Obradovič, Vuk Karadžić, Pupin, Tesla i mnogi drugi istaknuti Srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA