Muž je živu zakopao, a oni je spasili: Evo zašto na današnji dan slavimo ove svece!

Ovaj praznik, bitan je i zato što njime počinje veliki Božićni post, koji traje četrdeset dana i završava se na Badnji dan, 6. januara

  • 3

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva. Ovaj praznik, koji je ujedno i prvi dan Božićnog posta obeležava se 15. novembra po starom, odnosno 28. novembra po novom kalendaru.

Gurije i Samon su po predanju bili ugledni građani edeski. U vreme jednog gonjenja na hrišćane oni se skloniše van grada i živeše u postu i molitvi hrabreći pravoverne, koji su se njima obraćali za savet.

Posle nekog perioda uhvatiše ih i izvedoše pred sudiju koji im zapreti smrću ukoliko se ne pokore naredbi cara o tome da se klanjanju idolima, na špta mu oni odgovoriše: “ako se pokorimo naredbi carskoj, propašćemo, čak i ako nas t ne ubiješ."

Prvo su ih mučili, a zatim bacili u tamnicu u kojoj su proveli skoro tri i po meseca. Nakon toga ih osudiše na smrt 322. god. za vreme cara Likinija.

Kasnije i Aviv đakon Edeski, primi muke za Gospoda Isusa Hrista svoga, i u plamenu predade duh svoj Bogu. Majka njegova izvadi iz ognja telo njegovo celosno i sahrani u grob zajedno sa sv. Gurijem i Samonom. Kada presta gonjenje, podigoše hrišćani hram u čast tri mučenika, Gurija, Samona i Aviva, i položiše njihove čudotvorne mošti u jedan kovčeg. Brojna čuda počela su da se dešavaju u tom vremenu.

Jedno je posebno učinilo da ljudi zaneme i da se okrenu verovanju u Gospoda Boga.

Priča ide ovako: Jedna udovica u Edesi imaše ćerku devojku, kojom se oženi jedan Got vojnik iz grčke vojske. Kako se ta žena plašila da da svoju ćerku u daleku zemlju, Got se zakle na grobu sveta tri mučenika, da nikakvo zlo neće devojci učiniti nego da će je uzeti za zakonitu ženu, pošto je kako reče, neoženjen.

U stvari on beše oženjen. A devojku koju je uzeo držao je kao robinju dok mu ne umre zakonita žena. Kada se to dogodi, on u dogovoru sa svojom rodbinom sa mrtvom ženom zakopa i živu robinju.

Devojka u suzama moljaše sv. mučenike da je spasu. I oni joj se javiše u grobu, uzeše je i trenutno preneše iz Gotske zemlje u Edesu, u svoju crkvu. Sutradan, kada crkvu otvoriše, nađoše devicu kraj groba svetitelja Božjih, i saznaše o čudesnom izbavljenju njenom.

Na ovaj dan, počinje i veliki Božićni post koji traje četrdeset dana i završava se Badnjim danom, 6. januara. Osnovni cilj posta jeste očišćenje due i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljanje Boga i njegovih svetih.

U narednih četrdeset dana svi koji poste trebalo bi da se uzdržavaju kako od mrsne hrane, tako i od rđavih misli, želja i dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrslav

    28. novembar 2014 | 09:46

    Narodna predanja nemaju veze sa verom u Boga. Ne dotiče biblijsku doktrinu. Ispade da se predanja, koja su se prenosila usmeno, imaju veći značaj od pisane Božije reči. Čitaj bibliju.

  • UE

    28. novembar 2014 | 13:42

    Bravo za "Telegraf" i celu redakciju. Jedine novine u Srbiji koje su prenele da danas počinje veliki Božićni post. Svaka čast još jedan put.

  • YOYO

    28. novembar 2014 | 09:38

    Pa nekada su isto gadne stvari činili samo se nisu tako informisali međusobno kao što to rade mediji danas. Pa neka mi još neka baka kaže...."e omladino kako ste vi danas pokvareni"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA