OPET HARA PTIČIJI GRIP: Otkriven izuzetno zarazan virus

Opasni virus su donele u Japan ptice selice iz Južne Koreje, gde je sličan tip bolesti otkriven ranije ove godine, kao i u Kini, Velikoj Britaniji i Holandiji

  • 1

Izuzetno zarazan virus ptičijeg gripa H5N8 otkriven je u jugozapadnoj japanskoj prefekturi Totori, saopštili su zvaničnici. Virus je detektovan prilikom analiziranja uzoraka uzetih od pataka 18. novembra, prenosi agencija Kjodo.

Japansko Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine uspostavilo je kontrolnu zonu prečnika deset kilometara u ovoj oblasti. Još nije poznato da li vlasti planiraju da testiraju divlje ptice na prisustvo virusa.

Stručnjaci ne odbacuju mogućnost da su virus donele u ovaj region ptice selice iz Južne Koreje, gde je sličan tip virusa otkriven ranije ove godine. Tada je uništeno više od dva miliona kokošaka i pataka.

U novembru, epidemije ptičijeg gripa zabeležene su u nekoliko kineskih provincija, kao i u Velikoj Britaniji i Holandiji.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    28. novembar 2014 | 09:33

    Cim je u holandiji pronađen pticiji grip kod nas je piletina posebno uvezena iz holandija pojeftinila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA