SRPSKI KRALJ PODRŽAO INICIJATIVU TELEGRAFA: Vreme je da se ispravi nepravda, moji preci su zaslužili spomenike u Beogradu!

- Nije postojao i ne postoji razlog zbog kojeg oni do sada nisu imali spomenik u Beogradu, a kralj Aleksandar I čak ni ulicu. To je velika nepravda prema njima i našoj slavnoj istoriji - smatra prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević

  • 48

Princ Aleksandar Karađorđević podržao je danas inicijativu građana, Telegrafa i gradskog menadžera Gorana Vesića da njegovom pradedi, kralju Petru I i dedi, kralju Aleksandru budu podignuti spomenici u Beogradu.

 

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu, rekao da je veoma ponosan na pomenutu inicijativu, te da ga je posebno obradovala podrška Gradske uprave koja je najavila podizanje spomenika njegovim precima.

 

- I moj deda i pradeda sigurno zaslužuju da glavni grad Srbije ima velike spomenike u njihovu čast i veoma je tužno što to nije ucinjeno tokom prethodnih decenija - naveo je princ Aleksandar.

 

 

SRPSKI KRALJ PODRŽAO INICIJATIVU TELEGRAFA: Vreme je da se Srbija oduži kralju Petru I Karađorđeviću!

 

On je naveo da je kralj Petar I Oslobodilac bio prvi krunisani kralj Srbije posle Nemanjića, veliki demokrata i jedan od najomiljenijih srpskih vladara, dok je kralj Aleksandar I Ujedinitelj bio vrhovni komandant slavom ovenčane srpske vojske u Velikom ratu, diplomata i državnik sa velikom reputacijom u svetu.

 

- Nije postojao i ne postoji razlog zbog kog oni do sada nisu imali spomenik u Beogradu, a kralj Aleksandar I čak ni ulicu. To je velika nepravda prema njima i našoj slavnoj istoriji - smatra princ Aleksandar, koji dodaje da veoma srećan što je došao dan kada će Gradska uprava ispraviti tu veliku nepravdu.

 

 

Princ Aleksandar je dodao da i Pariz, u Bolonjskoj šumi, nedaleko od Ajfelovog tornja, ima bulevar koji nosi ime kralja Petra I, gde se nalazi spomenik i njemu i kralju Aleksandru I.

 

- Čini mi se da bi bila dobra ideja, da se replika tog spomenika napravi i postavi u Beogradu, kao saradnja dve prijateljske države, Francuske i Srbije, na isti način kao što je učinjeno sa spomenikom Caru Nikolaju, u saradnji Srbije i Ruske Federacije - dodao je princ Aleksandar.

 

To bi, kako smatra, bio lep gest u znak prijateljstva dve države, a izrazio je uverenje da bi francuska vlada podržala taj predlog. On smatra da bi takav spomenik mogao da bude postavljen na Trgu Slavija ili na Topčiderskoj zvezdi.

 

 

POBEDA: Grad Beograd podiže spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru!!!

 

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da Grad, na inicijativu građana i portala Telegraf, razmatra nekoliko lokacija za podizanje spomenika kralju Petru I i kralju Aleksandru.

 

- Nesporno je da oni zaslužuju spomenike u glavnom gradu zbog njihovog značaja za naš narod - istakao Vesić.

 

Vesić je naveo da "to što ne postoje spomenici, ili u slučaju kralja Aleksandra čak ni ulica, nažalost, govori o našem odnosu prema svojoj prošlosti i velikanima iz nje".

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. novembar 2014 | 13:05

    Otkud OVO opet?... (Jeca?Aca?.Beskrajna i besmislena prica.Jedva su ga se, Englezi resili, i uvalili nama.)...

  • Dag

    28. novembar 2014 | 11:54

    Zar i OVO ,ima obraza da bilo sta kaze! Parazit...(Koliko ce jos biti potrebno, da shvatimo, da iza svega stoje Englezi, koji su ga se jedva resili, i uvalili ga nama.Pa pogledajte samo, "bratsku"ljubav, i klanje oko imovine.)...

  • Микица

    28. novembar 2014 | 01:29

    Он није краљ и никад то неће бити!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA