AKCIJA "ŽIVEO ŽIVOJIN" SE NASTAVLJA: I Valjevo ima svog Žileta (8)

- Ime sam dobio po pradedi, koji je bio hrabar čovek. Volim svoje ime, mada me drugari često zovu i Žile - rekao je kratko ovaj osmogodišnji dečak iz sela Popučka

  • 0

Od 23 osnovaca u Srbiji koji nose ime slavnog vojskovođe Živojina Mišića, jedan mali Živojin živi u okolini Valjeva. Osmogodišnjeg Živojina Šljivakovića, đaka drugog razreda škole u valjevskom selu Popučke, je posetio Beograđanin Živojin Petrović, koji je pokrenuo akciju "Živeo Živojin", sa ciljem da sačuva od zaborava ovo staro srpsko ime.

Živojin je jedno od troje dece Šljivakovića, a sa radošću je dočekao gosta iz Beograda.

- Ime sam dobio po pradedi, koji je bio hrabar čovek. Volim svoje ime, mada me drugari često zovu i Žile - rekao je kratko ovaj osmogodišnji dečak.

NASTAVAK AKCIJE "ŽIVEO ŽIVOJIN": Za svaku bebu besplatne pelene godinu dana

Sve Živojine osnovce pronašao je Živojin Petrović iz Beograda, a do sada je obišao 15 malih Živojina.

- Svedoci smo da veliki broj naše dece dobija strana imena, a stara srpska postaju zaboravljena. Želeo sam da pokušam da to promenim. Sve je počelo od jednog jedinog tvita. Onda su ljudi krenuli da se javljaju, oni koji su u svom okruženju imali malog Živojina - priča ovaj Beograđanin.

Mali Živojin je od starijeg imenjaka dobio medaljon Živojina Mišića i knjigu o Nikoli Tesli. Malih Živojina ima najviše u Beogradu, u Vojvodini ih ima sedam, a u ostalim delovima Srbije ima još 10 Živojina.

(S. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA