DA LI BISTE SE SPUSTILI 80 METARA ISPOD ZEMLJE? Oni su to uradili u Babušnici (FOTO)

Jama Bezdanka, koja se nalazi u okolini Babušnice, predstavlja impozantan biser prirode. Grupa speleologa spustila se do dna ove jame, koje se nalazi na neverovatnih 80 metara pod zemljom

  • 4

Jama Bezdanka, u babušničkom selu Preseka, vekovima je predstavljala pravu pravcatu misteriju za ceo ovaj kraj. Meštani su verovali da ova jama nema dno, zbog čega verovatno i nosi ime Bezdanka, dok su brojni tragači za zlatom verovali da je ovo jedan od ulaza u mitski podzemni Zlatni grad, koji navodo krije neslućeno bogatvo i dragocenosti.

Ekipa speleologa razbila je ovaj mit i otkrila da ova jama, nasuprot uvreženom mišljenju meštana, ipak ima dno koje se nalazi na čak 80 metara ispod zemlje.

Organizator ove akcije Marko Nikolić, koji je poznat i kao organizator avanturističke trke “Lužnički megdan”, koja se realizuje upravo na ovom području, kaže da je reč o impozantnom biseru prirode.

- Vođa ekipe koja je uspešno završila ovu “ekspediciju” bio je jedan od najboljih domaćih speleologa Vladimir Ranković, a osim njega i moje malenkosti u ekipi je bila i jedna dama Milica Ignjatović, speleolog iz Valjeva i jedan od najboljih avanturističkih fotografa Srbije Miloš Milenković iz Subotice koji je i napravio neverovatne fotografije jame. Nismo prvi ušli u jamu, ali smo prvi koji su istražili do kraja celu jamu i fotografisali ovaj impozantan biser prirode uprkos veoma teškim uslovima. U realizaciji ove akcije pomogla nam je Turistička organizacija Babušnice zbog čega smo zahvalni direktoru Milanu Stamenkoviću - kaže Nikolić.

Po rečima vođe ekipe speleologa Vladimira Rankovića, cela ekipa je oduševljena lepotom i impozantnošću Bezdanke.

- Jama je nastala veoma davno, u ranom periodu nastanka krečnjaka.Ukupna dubina ide do 80 metara. Impozantna vertikala i svakako osvežavajuća akcija u životima speleologa.Vanredno lepa jama u svakom slucaju - kaže Ranković.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    28. novembar 2014 | 11:05

    Ово су прави текстови који показују безбројне природне лепоте Србије. Још кад би било и добре рекламе које би привлачили стране заљубљенике у природу, где би нам био крај. И даље тврдим, да било која држава која држи до себе, на оваквим лепотама би зарађивала и можда од тога у великој мери егзистирала.

  • RS speleo

    28. novembar 2014 | 13:42

    Nedavno smo otkrili jamu 404 metra,Hercegovina

  • Dag

    28. novembar 2014 | 11:48

    Posto smo svi- na dnu,mozda oni krce - nove puteve?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA