SEZONA JE SLAVA: Srbi najviše pucaju na...

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za analitiku, prošle godine najviše se pucalo za Novogodišnje i Božićne praznike. A pucaju svi – i vlasnici prijavljenog oružja i oni koji nemaju dozvolu

  • 6

Da li su nam slavlja postala skromnija, ili nam je zvuk pucnjave ostavio duboke tragove, ali činjenica je da Srbi sve manje pucaju dok proslavljaju . To, na žalost ne znači da imamo manje oružja u posedu, već samo da smo malo "mirniji" pri obeležavanju svetkovina.

Prema podacima MUP-a za najveće srpske slave - Nikoljdan (2013. godine), Đurđevdan,  Aranđelovdan, Jovanjdan i Stevanjdan nije bilo prijava za pucanje u vazduh. Međutim, ako smo se za slave "primirili", to ne znači da smo ovaj običaj potpuno izbacili iz naše tradicije. 

Naime, prema podacima kojima raspolaže Uprava za analitiku, prošle godine najviše se pucalo za Novogodišnje i Božićne praznike. A pucaju svi – i vlasnici prijavljenog oružja i oni koji nemaju dozvolu. Prema rečima insprektora Kolarića, od 2002. do 2012. zabeleženo je 47 upucavanja “zalutalim mecima”, od čega je čak 30 u Beogradu. Mnogo češće se dešava da metak udari u neki objekat, nego u čoveka.

Prema broju komada oružja, Srbija prednjači u odnosu na druge zemlje. To se najčešće objašnjava time da je “Srbima u tradiciji da budu naoružani”.

Podaci MUP-a govore da je u Srbiji registrovano nešto više od 1.200.000 komada oružja, od čega oko 850.000 poseduju fizička lica. Međutim, kad je reč o neprijavljenom oružju, podaci policije znatno se razlikuju od podataka kojim raspolažu kriminolozi.

Kriminolog Zlatko Nikolić, rekao je za Telegraf, da da bi se došlo do realnog broja nelegalnog oružja u Srbiji, neophodno je broj registrovanog oružja u legalnom posedu (pomenutih 1,2 miliona) pomnožiti sa tri.

Što zbog pucanja u vazduh, što zbog drugih nedozvoljenih radnji, tokom 2013. na teritoriji Srbije oduzeto je 8.952 komada oružja u legalnom posedu, kao i 1.516 komada oružja u nelegalnom posedu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    22. decembar 2014 | 10:01

    Nista lepse nego kada istrosis ceo sarzer za Novaka iz tetejca!

  • Pop Cira

    22. decembar 2014 | 13:13

    Samo pucaj Srbijo

  • Dušan Petrov

    22. decembar 2014 | 08:19

    Pucanje mora biti zakonom zabranjeno jer se nezakonito koristi oruzje. Oduzimanje oružja i kontrola svakog ispaljenog metka je rešenje kao i duge zatvorske kazne. Bićemo ko bubice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA