STROGO ČUVANA TAJNA: Zavirite u Titov bunker u koji je "slupano" 4 milijarde evra! (FOTO)

Bunker površine 6.500 kvadratnih metara čini preko 100 malih spavaćih soba, kancelarije, konferencijske sale opremljene jednostavnim nameštajem i obaveznim Titovim portretom

  • 48

Veliki vođa Jugoslavije Josip Broz Tito je ranih 50-ih godina naredio da se sagradi tajni bunker koji će primiti vladajuću klasu u slučaju nuklearnog napada.

Bunker se nalazi na dubini od 270 metara u blizini bosanskog mesta Konjic. Projekat njegove izrade trajao je 26 godina i završen je 1979. godinu dana pre Titove smrti, prenosi Telegraf.

Izrada je koštala skoro 4 milijarde evra. Kako prenosi AP, bunker je opskrbljen zalihama namirnica koje bi omogućile da oko 350 ljudi živi i radi u njemu šest meseci bez izlaska na površinu.

Postojanje bunkera bila je strogo čuvana tajna u koju su bili upućene samo osobe iz Titovog najužeg kruga, četri generala i desetine vojnika koji su čuvali kompleks od njegove izgradnje do odvajanja Bosne od Jugoslavije 1992. kada ga je preuzela nova vojska.

Ulaz se nalazi iza neupadljivih vrata garaže zabačene kuće na udaljenom sporednom putu i ukopan je u planinu koja se nalazi iza kuće.

Bunker površine 6.500 kvadratnih metara čini preko 100 malih spavaćih soba, kancelarije, konferencijske sale opremljene jednostavnim nameštajem i obaveznim Titovim portretom.

Prostor je bio vruć krompir do 2011. godine kada je po prvi put ugostio Bijenale moderne umetnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LUN

    28. novembar 2014 | 21:54

    Nije to slupano, vec korisno ulozeno u slucaju potrebe, koje miliarde su pokradene i vile , jahte kupljene a vi o tome ni rec. Tito je gradio zemlju i stitio narod a vama vise pasu lopine koje bogate svoje dzepove a nista neulazu u zemlju.

  • iznogud

    28. novembar 2014 | 23:17

    u sfrj je bilo par stotina titovih vila u koje on nikada nije krocio ali su uvek bile pune zasluznih drugova koji su trosili u njegovo ime.on svojim potomcima nije ostavio vile ni imovinu neku za razliku od svih ondasnjih drugova i sadasnje gospode.pustite ga nek pociva gde god bilo.nama je to vreme bilo mnogo bolje,sa vise perspektive,bili smo i mladji,za razliku od onoga sto mi ostavljamo svojoj deci.

  • Љиљана

    28. novembar 2014 | 22:25

    Давао исток и запад, кад смо били тампон зона, и тај тунел само за 'владајуће' а остали нек страдају, кога брига. Себичлук до изнемоглости, као и данас. И чему служи тај тунел данас?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA