Londonski Gardijan ishvalio Jovana Ćirilova. Pročitajte šta su rekli o našem velikanu!

Opisujući ga kao "ljudski dinamo", poliglotu koji je govorio većinu evropskih jezika, pa i kineski, neumornog putnika, u stalnoj potrazi za najnovijim trendom u svetskom teatru, britanski kritičar navodi da je Ćirilov uspevao da na beogradsku scenu primami vodeće reditelje i intelektualce

  • 2

Ugledni londonski list "Gardijan" je povodom nedavne smrti Jovana Ćirilova objavio članak u kom srpskog teatrologa i književnika predstavlja kao izuzetnog poznavaoca svetskog teatra koji je u Beograd dovodio najpoznatije ansamble kao što su "Living Theatre" i "La Mamma" iz Njujorka, "Taganka teatar" iz Moskve i pozorište "Laboratorija" iz Vroclava.

 

Autor članka, britanski kritičar Majkl Koveni, koji je bio i lični prijatelj Ćirilova, podseća da je on 1967, zajedno sa rediteljkom Mirom Trailović, osnovao Beogradski internacionalni pozorišni festival (Bitef) koji je vrlo brzo stekao status vodećeg festivala na Balkanu, pa i šire.

 

 

Opisujući ga kao "ljudski dinamo", poliglotu koji je govorio većinu evropskih jezika, pa i kineski, neumornog putnika, u stalnoj potrazi za najnovijim trendom u svetskom teatru, Koveni navodi da je Ćirilov uspevao da na beogradsku scenu primami vodeće reditelje i intelektualce - Pitera Bruka, Konrada Svinarskog, Roberta Vilsona, Robera Lepaža, Pinu Bauš.

 

Uvek pragmatičan, umeo je da se prilagodi situaciji i da zadrži međunarodni profil Bitefa mada je bilo sve manje novca za festival koji je u ratnim vremenima, tokom 1990-ih, "svetleo kao herojski, prkosni svetionik", navodi se u članku.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bivsi debeli

    28. novembar 2014 | 22:53

    Srbi moji, zasto o ovome covjeku nema komentara?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA