ALBANCI PRAVE PRAVOSLAVNU CRKVU U MAKEDONIJI: Kakav pakleni plan stoji iza ove inicijative?

Veoma oštre reakcije iz MPC sadržane su i u izjavi portparola sinoda u Skoplju, vladike Timoteja, koji je ukazao da iza ovog projekta stoji politika. On smatra da je ovo nacionalistički, krajnje neozbiljan projekat koji predstavlja političku manipulaciju i nema veze sa verom

  • 28

Inicijativa za formiranje albanske pravoslavne crkve u Makedoniji u vrhu nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC) ocenjena je kao opasna politička manipulacija skrivena iza nacionalističkog i šovinističkog plana.

Veoma oštre reakcije iz MPC sadržane su i u izjavi portparola sinoda u Skoplju, vladike Timoteja, koji je ukazao da iza ovog projekta stoji politika.

- Taj nacionalistički i neozbiljni projekat predstavlja pravu političku manipulaciju i nema nikakve veze sa verom - istakao je vladika Timotej.

- Ipak, sinod MPC neće povući dozvolu za održavanje bogoslužbi i na albanskom jeziku u hramovima. Ako održavamo službe na engleskom, zašto ne bismo i na albanskom jeziku. Ali, smatramo da ovo što se radi najavljuje događaje koji nemaju nikakve veze sa verom - objasnio je vladika.

Na pomenutu inicijativu Branislava Sinadinovskog, promovisanu na svečanosti povodom obeležavanja 28. novembra, Dana albanske zastave u ovoj zemlji, uz podršku vladajuće Demokratske unije integracija Alija Ahmetija, oštro je reagovala i Valentina Božinovska, predsednik vladine Komisije za odnose sa verskim zajednicama i religioznim grupama u Makedoniji. Ona je prokomentarisala da "za bolesne i šovinističke umove nema mesta u Makedoniji".

U novonastaloj situaciji ukrštenih lamentiranja o verskoj obespravljenosti, između krsta i polumeseca, oglasio se i Ismail Bojda, u ime Saveza islamiziranih Makedonaca, objašnjenjem da i Makedonci muslimani sve ređe odlaze na molitve u džamije jer je služba isključivo na albanskom jeziku. Zato je zatražio da se "služba u džamijama vrši i na maternjem jeziku makedonskih muslimana - a to je makedonski".

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislijka

    3. decembar 2014 | 10:16

    Eh Makedonci ni vasa pravoslavna crkva nije priznata, tako da se ne pitate za osnivanje albanske pravoslavne crkve.

  • aco_chi

    3. decembar 2014 | 11:02

    Albanska pravoslavna crkva, za razliku od ,,Makedonske", postoji i priznata je od svih crkava. Ironija je to da se jedna nepriznata crkva protivi zvanično priznatoj crkvi.

  • kiki

    3. decembar 2014 | 10:26

    Stvar je prosta ko pasulj, pošto su srušili sta su stigli nemaju više gde da prodaju suncokret, semenke i ostale prozvode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA