HRVATI LIKUJU ZBOG JUŽNOG TOKA: Sad ćemo mi da postanemo energetska velesila!

- Treba reći da naša izvršna vlast za poziciju Hrvatske u ovoj "igri" Zapada i Rusije baš i nema neke naročite zasluge. Čini se kako smo na najboljem putu da postanemo energetski lider regiona - ni krivi ni dužni - piše "Slobodna Dalmacija"

  • 45

Kada je američki potpredsednik Džo Bajden na nedavnom samitu Atlantskog veća u Istanbulu rekao da Hrvatska ima potencijal da postane "regionalni energetski centar", verovatno još nije znao da će ruski predsednik Vladimir Putin i direktor "Gasproma" Aleksej Miler samo nedelju dana nakon toga objaviti da je plan izgradnje Južnog toka mrtav.

Međutim, Bajden je itekako dobro znao za višemesečne pritiske EU na Bugarsku, kao i za negativan stav Evropske komisije prema izgradnji Južnog toka i, što je još važnije, zajedničko protivljenje EU i NATO-a širenju ruskog uticaja na ovaj deo Evrope, navodi se u listu "Slobodna Dalmacija".

- Ali, treba reći da naša izvršna vlast za poziciju Hrvatske u ovoj "igri" Zapada i Rusije baš i nema neke naročite zasluge. Čini se kako smo na najboljem putu da postanemo energetski lider regiona - ni krivi ni dužni - piše "Slobodna Dalmacija".

Vest o odustajanju od Južnog toka, ukupno vrednog oko 40 milijardi dolara, izazvala je šok i nevericu u vladi Srbije, koja je upravo na tom projektu planirala svoju energetsku stabilnost. Iz Vlade Hrvatske stižu samouverene izjave.

- Rusko odustajanje se na nas ne referira ni najmanje, ne ugrožava našu energetsku strategiju. Mi smo otvorili opciju izgradnje odvojka za Južni tok jer Hrvatska nije imala mogućnost da bude na glavnoj trasi Južnog toka. Nakon toga smo krenuli u projekt istraživanja gasa i nafte te izgradnje LNG-a, a to će očito biti jedina opcija dopreme gasa u ovaj deo Evrope. I očito je da smo bili u pravu - ispričao je hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak.

- Hrvatska je do sada previše zavisila od gasa iz Rusije, a povećanje te zavisnosti ne bi bilo dobro ni za ekonomiju ni za političku stabilnost u regiji - komentariše ekonomski analitičar dr. Damir Novotni.

Horvat podseća da se i dalje preko 54 posto potreba za gasom u Evropi podmiruje iz ruskih izvora.

Da obustavljanje Južnog toka nije dobra vest za Srbiju, kroz koju je trebalo da prođe 422 kilometra gasovoda, nije krio ni premijer Aleksandar Vučić, piše "Slobodna dalmacija".

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NISAM CIKO,NISAM CIKO JA ..zvezdin delija..JA SAM LIMENKA

    4. decembar 2014 | 11:22

    KAKO OVIM HRVATIMA,TOM OGAVNOM NARODU ,SVE IDE OD RUKE PA TO JE STRASNO...KAKVE ZLOCINE SU POCINILI I GLE KAKO IH DRAGI BOG NAGRADJUJE

  • Dag

    4. decembar 2014 | 11:59

    Nikad bila - velesila... (A iskreno receno,nisu ni drugi.)...

  • Aca

    4. decembar 2014 | 12:44

    Hrvati velesila? Hahahahahahahahahahahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA