GODINA LGBT POPULACIJE: Ovo su najveće pobede gejeva i lezbejki u 2014. (FOTO)

Za homoseksualce, ova 2014. godine je bila više nego uspešna. Uspeli su da se izbore sa mnogim problemima i kritikama, a zakon o izjednačavanju ljudskih prava je napokon obuhvatio i njihovu zajednicu

  • 4

Godina 2014. predstavlja pobedu za LGBT populaciju u Americi, kao i u celom svetu, jer su uspeli da se izbore za jednaka ljudska prava.

U 2015. godini očekuje se da još zemalja da slede primer prihvatanja homoseksualnih zajednica. Ovo su neke od najvećih pobeda u ovoj godini.

MUŠKI I ŽENSKI PAROVI SADA MOGU DA STUPE U BRAČNE VODE U 35 DRŽAVA

Brak je zakonom uređen kroz mnogo prava, koristi i zaštite. U svim ovim pravima uživaju heteroseksualni parovi, a od ove godine će moći i homoseksualni. Prošle nedelje Misisipi je postala 35 zemlja koja je usvojila ovaj zakon. Finska je postala 12. evropska nacija koja je legalizovala istopolne brakove krajem novembra.

Luksemburg legalizovao homoseksualne brakoveali će oni moći da stupaju u bračnu zajednicu tek od 2015. godine.

Šačica drugih zemalja, kao što je Meksiko, učinila je isto. Zemlje kao što su Slovačka, Australija i Kolumbija treba tek da izglasaju ovaj zakon.

Takođe, parlament Malte usvojio je zakon po kome će gej parovi moći da sklapaju građanske unije koje će imati ista prava kao homoseksualni brakovi, uključujući mogućnost da usvajaju decu.

LGBT DOBILE PODRŠKU UJEDINJENIH NACIJA 

U septembru ove godine, UN je usvojio rezoluciju kojom osuđuje nasilje i diskriminaciju nad ljudima na osnovu rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

BARAK OBAMA PROŠIRIO DOMEN PRAVA I PROTEKCIJA HOMOSEKSUALACA

Obama je potpisao dva važna naloga u 2014. godini za zaštitu LGBT zajednice, odnosno naredbu kojom zabranjuje diskriminaciju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

LGBT ZAJEDNICA UŽIVA  ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Osiguravajuća društva više neće smeti da prave razliku između "običnih" i homoseksualnih Amerikanaca. Na ovaj način je omogućena zdravstvena zaštita svim građanima bez obzira na sekusalno opredeljenje.

PAPA FRANJA SE ZALAGAO ZA ISTOPOLNE BRAKOVE

Ove godine, papa Franja, kao predstavnik katoličke crkve, govorio je u prilog LGBT zajednice, što je izazvalo lavinu negativnih komentara. Za razliku od njegovog prethodnika, pape Benedikta XVI, koji nije odobravao ove brakove, Franja se zalagao za homoseksualce argumentujući da oni "imaju darove i kvalitete da ponude hrišćanskoj zajednici".

Međutim, njegov predlog o širem prihvatanju homoseksualaca doživeo je neuspeh, pošto nije osvojio dvotrećinsku većinu u Sinodu Katoličke crkve.

LGBT PRIHVAĆENA UZ POMOĆ MEDIJA

Mediji koji su izveštavali sve u vezi sa homoseksualcima su dosta povećali svoju popularnost. Upravo su oni zaslužni za prihvatanje ove zajednice od strane ljudi u svetu. Oni vrše konstantan pritisak na javnost, kroz razne emisije, serije ili filmove, da bi na kraju to postalo nešto sasvim normalno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    5. decembar 2014 | 13:24

    Mili Boze,sacuvaj me - bede, nastranosti,njihove - pobede... (Niko da sad, nije rekao, da je kampanja potekla, od visokih ,evropskih, funkcionera i pripadnika raznih konfesija. Svemu je trebalo dati privid "normalnosti". Nama, zatucanim "Balkancima", to jos uvek nije "normalno", zbog vaspitanja i pripadanja pravoslavlju.)...

  • Tranquila

    5. decembar 2014 | 03:08

    Kakva je ova desno sad bih je ozenio.Ali steta zauzeta...

  • Gshock

    5. decembar 2014 | 09:18

    Pobeda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA