MIHAJLOVIĆ: Nova pravila za mlade vozače možda već od 1. januara!

- Mladim vozačima biće, između ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jače od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o saobraćaju pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku - rekla je ministarka Zorana Mihajlović

  • 19
Zorana Mihajlović

Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja

Potpredsednica vlade i ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović izrazila je večeras očekivanje na će na sednici Vlade biti odlučeno da bar izmene Nacrta zakona o saobraćaju koje se tiču mladih vozača budu donete po hitnom postupku i da počnu da važi od 1. januara.

 

- Mladim vozačima biće, između ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jače od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o saobraćaju pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku - rekla je za RTS ministarka Zorana Mihajlović.

 

Saobraćajna nesreća u kojoj su u subotu noć tri mladića poginula, pokazuje da se stanje ne menja i da hitno mora da se reaguje, rekla je ona.

 

 

Nacrt zakona o saobraćajau biće prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova, a Mihajlović veruje i da će početi da važi od 1. januara sledeće godine.

 

- Očekujem od MUP-a da izmene pogleda i pregleda i da zajednicki na sednici Vlade odlucimo da bar te izmene koje se tiču mladih života, mladih vozača, budu po hitnom postupku, jer je to pitanje života - rekla je Mihajlović.

 

Prema njenim rečima, nema radne grupe MUP-a ili radne grupe Ministarstva saobraćaja, "mi smo jedna Vlada, praktično jedna radna grupa".

 

- Svakako da ćemo tražiti od MUP-a da nam objasni zašto možda to ne bi bilo u zakonu, ali ja ne vidim razlog da ne učinimo sve da mladi vozači, pre svega, ne ginu.

 

 

Mihajlović je naglasila da su "bezbedan auto, bezbedan vozac i bezbedan put - tri faktora jednako važna, nijedan faktor nije manje važan. Prema tome, upravljači puteva i te kako će imati povećane kazne novim izmenama i dopunama zakona, ali vozac mora da bude edukovan".

 

Povodom polemika o delu nacrta zakona, prema kome će novinari biti kažnjavani za predstavljanje i promovisanje nepropisnog ponašanja u saobraćaju, Mihajlović je rekla da je "to predlog radne grupe da mora nešto da se učini u onom delu koji se zove medijska politika i mi tu od medija očekujemo predloge, ne samo kritiku".

 

- Svi mediji su bili pozvani, predstavnik UNS-a je bio u radnoj grupi i oni smatraju da je to cenzura medija. Ja sam rekla - slobodno, izvolite popraviti taj član u onom smislu gde treba. Ali važno je da ako postoji reklama, informativni program, gde god se pojavljuje nešto što je protiv Zakona o bezbednosti saobraćaja, i kada vidimo nasilničku vožnju - zašto da ne stoji pre toga da tu ima scena nasilničke vožnje ili scena koje ugrožavaju bezbednost saobraćaja - navela je Mihajlović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velja

    7. decembar 2014 | 22:02

    Ma ne najbolje da mladi mogu da voze od 12h-14h i to je to DZABE SVE EDUKACIJA SAMO PA STA TO VREDI KAD ONAJ SA BMWom SEDNE I VOZI BEZ DOZVOLE I STA ONDA ONI U BEGECU VOZILI 170km/h ejjjjjjjj pa to je ljudi ne shvatljivo!!!!

  • ...

    7. decembar 2014 | 23:21

    Budala ce i sa biciklom poginuti...

  • U21

    8. decembar 2014 | 04:41

    Mene zanima samo jedna stvar. Da li ce da taj zakon hvata i mene koji imam 19 godina? Polozio sam u julu 2011 godine i pre 15 dana sam kupio sebi auto koji ima 86 ks, nemojte da mi pricate da je to nemoguce, odakle mi pare i te gluposti. Kupio sam ga svojim radom i svojim zaradjenim parama. Dakle, auto mi treba za posao, jer radim od svoje 15 godine, nocu. Zanima me da li cu i ja morati da ispastam zbog razmazene dece ili cu moci normalno da vozim i preko dana i uvece kao covek? Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA