Dijaspora iz SAD daje milion evra za elektranu na biogas u Srbiji

Elektrana će biti izgrađena u okolini Ćuprije i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara. Višak toplote iz generatora grejaće staklenike i grad

  • 2

Srpska dijaspora iz Sjedinjenih Američkih Država investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije. Radovi na izgradnji počeće do kraja godine, a ministar vera i dijaspore Srđan Srećković pozvao je Srbe iz rasejanja do još više ulažu u Srbiju.

Protokol o saradnji s lokalnom samoupravom Ćuprije već je potpisan, a predviđeno je da se "zeleni" kilovati dobijaju iz biomase sa obližnjih polja. Elektrana na bio-gas imaće snagu jednog megavata, gradiće se u ataru Batinca i imaće sopstvenu proizvodnju biomase na 250 hektara, dok će još 30 tona dnevno otkupljivati od zemljoradnika po fiksnoj ceni u evrima.

Višak toplote iz generatora grejao bi staklenike ili grad, a humus kao nusproizvod, bio bi vraćan na njive ili bi se prodavao na tržištu.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković smatra da je ovo jedna od najznačajnijih investicija srpske dijaspore u matici i pozvao je ostale uspešne ljude iz rasejanja da ulažu u Srbiji.

- U Nemačkoj već ima 6.000 mini-elektrana na bio-gas, a u Češkoj 3.000, Srbija je tek na početku, ali s dobrim šansama za uspeh, jer je energetski potencijal naše zemlje samo u biomasi četiri puta veći od hidropotencijala, kako procenjuju stručnjaci - rekao je on.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SSibinovic

    25. mart 2012 | 00:11

    Dijaspora iz SAD daje milion evra za elektranu na biogas u Srbiji | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/amuQsr3r via @telegrafrs

  • dusanrotary

    24. mart 2012 | 21:28

    Dijaspora iz SAD daje milion evra za elektranu na biogas u Srbiji | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/cVX1gzv4 via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA