ŠEF CIA: Pored svega, mnoge stvari smo uradili ispravno!

Direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan je na konferenciji branio svoje ljude govoreći kako su oni bili odlučni u sprečavanju terorističkih napada nakon 2001. godine, a istakao je i da su bili prvi koji su otišli u rat u Avganistanu

  • 2

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan branio je juče tu agenciju od optužbi iznetih u izveštaju Senata, da je koristila nehumane tehnike pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam, a da SAD od toga nisu imale nikakve bezbednosne koristi.

Na konferenciji za novinare, kakva je retka za CIA, Brenan je prvo nabrajao užase terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine i ukazivao na odlučnost Agencije da predupredi slične pokušaje, kao i na to da su operativci CIA bili u prvim borbenim redovima, i da su prvi gubili glave, kad je počeo rat u Avganistanu.

On je priznao da su protiv zarobljenika korišćene neodobrene, a u nekim slučajevima i "odvratne" metode, ali je takođe rekao da je CIA "mnoge stvari uradila ispravno" u vreme kad "nije bilo lakih odgovora".

Džon Brenan, CIA i raniji rukovodioci te agencije sada pokušavaju da diskredituju izveštaje o mučenjima, plašeći se da ih oni mogu definisati kao mučitelje a ne kao patriote, i da ih mogu suočiti sa krivičnim gonjenjem širom sveta.

Inače, zveštaj Senatskog obaveštajnog komiteta ne zahteva hitno gonjenje učinilaca i naredbodavaca, a ministarstvo pravde SAD nema interesa da ponovo otvara krivične postupke.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    12. decembar 2014 | 07:54

    Ovaj meni lici ko da je brat od strica Clint Istvudu :) pljavo malo zlo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA