Uhapšeno 10 bosanskih Srba zbog ratnih zločina!

Uhapšene se terete da su u julu 1992. godine učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva s područja opštine Zvornik

  • 26

Deset bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koji su učestvovali u ratu uhapšeno je na području istočne Bosne pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti pri čemu su ubili više od 60 muškaraca, žena i dece, potvrdilo je Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u ovom predmetu.

 

U akciji su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli i priveli desetoricu osumnjičenih na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika.

 

Uhapšene se terete da su u julu 1992. godine učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva s područja opštine Zvornik. Direktno su bili umiešani u etničko čišćenje sela Lokanj, iz kog su prognali više od 120 bošnjačkih civila, uključujući žene i decu.

 

 

 

 

Nakon progona žrtve su u kolonama odvođene na različite lokalitete i mesta na kojima su bili zatvoreni i zlostavljani na različite načine.

 

U nekoliko navrata izdvajane su skupine zatočenika koji su potom streljani, a istragom je utvrđeno da je na taj način ubijeno najmanje 67 žrtava.

 

Zbog tih zločina su uhapšeni Goran Maksimović (61), Ljiljan Mitrović (52), Radivoje Đorđić (54), Slavko Perić (48), Mile Vujović (43), Vukašin Drašković (41), Gojko Stevanović (47), Cvjetko Popadić (60), Rajo Lazarević (68) i Mićo Manojlović (52).

 

 

Zločin u Loknju prvobitno je istraživalo tužilaštvo Tuzlanske županije, a iz Tužilaštva BiH ističu da su zbog njegove složenosti preuzeli taj predmet u sklopu državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

 

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marin

    16. decembar 2014 | 21:07

    Uvijek plačete, uvijek vam je netko drugi kriv, uvijek se pitate zašto vas nitko ili rijetko tko voli, uvijek. Vi ste vodili osvajački rat, vi ste dirali u teritorij koji nije vaš, vi ste pomicali granice, vi ste sanjali (i još uvijek) sanjate o nekakvoj Velikoj Srbiji. Nisu ni Hrvati, a ni Bošnjaci dirali u vaš teritorij. Mi smo se branili, i nećete u Europu dok ne prihvatite istinu, to je sigurno. Nismo braća nikada bili, bratstvo i jedinstvo nam je nametnuto. No, uvijek možemo biti prijatelji i dobri susjedi, ali za takve stvari, vi (bivši agresori) morate prihvatiti neke bitne činjenice. Bilo je zločina i s naše strane, ali sigurno ne toliko kao s vaše.

  • xXx

    17. decembar 2014 | 13:52

    100% su nevini kao i uvijek...garant hapse ono bez ikakvog razloga

  • st98

    16. decembar 2014 | 15:36

    Ma nego sta hapsite ih sve, i osudite na max. kaznu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA