I TO MOŽE U SRBIJI: Mrtvi seljaci duguju za zdravstveno osiguranje PIO fondu!

Prema podacima Poreske uprave, pojedinačna dugovanja poljoprivrednika iz Topole iznose od dinar do neverovatnih 1,8 miliona dinara. Seljak koji duguje ovu sumu, zapravo ima osnovni dug od 573.974 dinara i kamatu od 1.200.957 dinara

  • 10

Poljoprivrednicima iz sela oko Topole stigle su opomene zbog višegodišnjeg neplaćanja za PIO i zdravstveno osiguranje, pa sada strahuju od izvršitelja. Dugovi su i po više miliona, kamate duplo veće od osnovnog duga.

Prema podacima Poreske uprave, pojedinačna dugovanja poljoprivrednika iz Topole iznose od dinar do neverovatnih 1,8 miliona dinara. Seljak koji duguje ovu sumu, zapravo ima osnovni dug od 573.974 dinara i kamatu od 1.200.957 dinara.

U Šumadiji ima dugova i od tri miliona, od čega je osnovni dug manje od milion, a dva miliona iznosi kamata!

Dragan Jovanović, predsednik skupštine opštine Topola, kaže da je skandal što se seljaci plaše izvršiteljima u godini kada su mnogi izgubili sve u nevremenu. Jovanović objašnjava da nije problem samo u dugovanjima, već i u tome što su rešenja stizala i seljacima koji više nisu među živima. Čak i tamo gde je obračun valjan, suma dugovanja, a više iznos kamate, mogao bi da zatre seoska domaćinstva.

- U pitanju su zaostala dugovanja za penziono i zdravstveno osiguranje od pre 10 i više godina, a na dugovanja dodate su i basnoslovne kamate. Poreska uprava koristi zastarele softvere za vođenje evidencije, a dugovi se samo prepisuju iz godine u godinu i karikaju kamate. Oni čak nemaju validne podatke da li je neko još uvek živ, ima li naslednike... Rešenja su stizala i mrtvima. Baka iz Blaznave umalo nije svisnula kad joj je stiglo rešenje o dugu za penziono i zdravstveno za dedu koji je preminuo pre dve godine - objašnjava Jovanović.

U nekoliko slučava su opomene dobili bračni drugovi koji već dobijaju porodičnu penziju, nakon smrti supružnika, tvrdi Jovanović. On ukazuje na činjenicu da danas neko ko živi u poljoprivrednom gazdinstvu, bez obzira da li ima 50 hektara ili 50.000 hektara, mora za svakog punoletnog člana gazdinstva godišnje da plati 32.000 dinara samo za zdravstveno osiguranje plus 60.000 za penziono.

- To su nameti koje malo koja porodica koja živi u bilo kom selu u Srbiji može da izdrži - kaže Dragan Jovanović.

D.S. iz Vinče objašnjava da ima 300.000 dinara osnovnog duga i 700.000 za kamatu, za proteklih šet godina koliko nije plaćao.

- Prvo sam se prijavio kao poljoprivrednik, pa kasnije otvorio firmu. Mislio sam da po automatizmu prekidaju da me duže za PIO i zdravstveno, pa se nisam ni raspitivao. Sada mi potražuju novac, za zdravstveno koje nisam koristio i staž koji mi nije upisan - tvrdi D.S. iz Vinče.

Poreska uprava poslala je skoro 700 opomena seljacima u Šumadijskom okrugu, zbog dugovanja za penzijsko- invalidsko i zdravstveno osiguranje. Čak 12.203 dužnika poljoprivrednika u okrugu, za PIO i zdravstveno osiguranje duguje 7,4 milijarde dinara!

Samo u opštini Topola, 3.468 dužnika poljoprivrednika ostali su dužni državi skoro dve milijarde dinara.

Dragan Jovanović, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, obrazlaže da je jedino rešenje da Poreska uprava uradi potpuno novo ažuriranje podataka, "što znači da malo napuste kancelarije i krenu na teren", predlaže Jovanović.

Poreska uprava saopštila je da nije bilo popisa imovine u Šumadijskom okrugu, te da se za sada samo šalju opomene. Pojedinačni raspon dugovanja za PIO i zdravstveno osiguranje u Šumadijskom okrugu je od 0,1 dinara do skoro tri miliona dinara! Tromilionski dužnici poljoprivrednici žive u Rači i Kniću. Njihovi su osnovni dugovi su oko 900.000 dinara, a kamate su im po dva miliona! Dugovi su u skoro čitavom okrugu nastali od 1994. godine do ove godine.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    24. decembar 2014 | 09:45

    Bruka prava! ljude u domacinstvima registruju kao poljoprivrednike bez obzira na osnov njihovog dotadasnjeg osiguranja. Na njivu od 53ara imam dug od 250000din a godisnji prinos od te njive mi je,prema NJIHOVOJ,proceni je 80dinara! A da ne pominjem reku Ljig koja nam je u majskoj poplavi sve unistila

  • M

    24. decembar 2014 | 09:58

    A mi dobili obavestenje o dugovanju poreza na imovinu za baku koje nema ravno 8 godina,i to 800 din. Nije Bg.,sever Banata. Pa me zanima jel im to ponestalo para pa vade iz naftalina a koliko znam takva vrsta duga zastareva

  • Zevs

    24. decembar 2014 | 09:28

    I posle se čude kako siva ekonomija napreduje, pa ko se jednom opekao sa državom odma želi da sa njom nema nikakve veze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA