SRBI POMOZITE: Dečak napustio školu da bi se brinuo o ocu! (FOTO)

Otac Stanka Stojanovića, Gojko, zadobio je teške povrede nogu i kičme u saobraćajnoj nesreći u septembru, i od tada je na njegovog sina pao teret izdržavanja domaćinstva

  • 34

Umesto da uči i druži se sa vršnjacima, šesnaestogodišnji Stanko Stojanović iz Kladuše kod Pelagićeva prinuđen je da za nadnicu cepa drva i skuplja šljive, kako bi sebi i svom teško bolesnom ocu Gojku obezbedio goli opstanak.

Od kada mu je otac zadobio teške povrede nogu i kičme u saobraćajnoj nesreći u septembru ove godine, na Stanka je pao teret izdržavanja domaćinstva, pa ovaj dečak nije mogao da nastavi ni školovanje ni svoje detinjstvo. U kući nemaju struje jer nemaju čime da plate dug od oko 2.000 konvertibilnih maraka, a greju se na drva koja "naberu" usput ili koja im daju komšije, kako ko može. Tako je i sa hranom. Ukoliko Stanko zaradi, imaju nešto i da pojedu, ako ne uspe, moraju da se oslone na dobrodušnost komšija koji se trude da im pomognu.

- Od kada mi je tata nastradao, moram da se brinem o njemu i da pokušam da obezbedim barem osnovno za nas dvojicu. Radim sve na dnevnicu, ko god me pozove, gde god treba da idem tu sam. Prinuđen sam na to. Skupljao sam šljive, cepao i unosio drva, radio i druge teške poslove, sve što treba, samo da nešto zaradim. Nažalost, posla je sve manje, jer ide zima pa će me sve ređe zvati da radim. Ne znam kako ćemo preživeti zimu - priča Stanko.

Stanko i njegov otac Gojko žive u tuđoj kući jer su izbegli iz sela Briježnica kod Brčkog i posle brojnih seljenja, ostali su u Kladuši. Kuću im je na korišćenje dao jedan meštanin, ali je ona daleko od uslova za normalan život. Stanko kaže da shvata da njegovi vršnjaci imaju puno bolji život, televizore, računare, a da on nema ni cipele. Uprkos tome, samo želi da mu ozdravi otac.

- Nisam mogao da nastavim školovanje. Hteo sam, ali treba platiti autobusku kartu do Brčkog, trebaju mi cipele, knjige. Nemam ja to i ne mogu da idem u školu kad moram da radim. Najvažnije mi je da tata ozdravi i da stane na noge. Tada bi nam bilo mnogo lakše, ali to teško ide - kaže Stanko Stojanović.

Njegov otac Gojko (55) kaže da preživljavaju zahvaljujući dobrim ljudima iz komšiluka koji im pomažu i od Stankove zarade.

- Sa svojim drugom 17. septembra ove godine doživeo sam tešku saobraćajnu nesreću. Drug mi je poginuo, a ja sam preživeo, ali sa teškim povredama. Do tada sam uspevao da obezbedim hranu za sebe i sina, ali od tada nisam u stanju da više radim na dnevnicu. Već tri meseca smo bez ikakvih primanja. Ne mogu da radim, struju su mi isključili, a Stanka ne mogu da pošaljem u srednju školu. Jednostavno nemam od čega. Hranimo se onim što nam komšije donesu. Svaki dan mi se čini da je teži i teži. Nemamo ni frižider ni zamrzivač, a i da imamo ne bismo ih imali ni gde da ga uključimo. Zato jedemo uglavnom suvu hranu. Drva imamo skupljenih za još nekoliko dana, a ne znamo da li ćemo moći da ih obezbedimo za zimu. Bolovi u nogama i kičmi su mi sve jači, a ne mogu ni da odem doktoru. Srce me boli što gledam kako mi se sin pati - očajan je Gojko.

Press Republika Srpska je otvorio poseban račun za prikupljanje sredstava za pomoć Stojanovićima, kako bi stali na noge i obezbedili osnovne životne potrebe. Račun je otvoren kod Nove banke a.d. Banjaluka na ime NPC International d.o.o. - Račun za prikupljanje sredstava pomoći, Kralja Petra II 34a, broj: 555-10000178540-79.

(Telegraf.rs / Izvor:pressrs.ba)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA