SRPKINJE VS SRBI: Više rade, češće boluju i manje zarađuju, ali u ovoj najvažnijoj stvari su bolje!

Muškarci su mnogo zdraviji i "prednjače" samo u infarktu miokarda, dok je lepši pol skloniji gotovo svim drugim zdravstvenim problemima, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku

  • 12

Žena u proseku provede sat vremena duže u poslu tokom dana nego muškarac, a više od polovine tog vremena provede na neplaćenom poslu.

Istovremeno, muškarci su mnogo zdraviji i "prednjače" samo u infarktu miokarda, dok je lepši pol skloniji gotovo svim drugim zdravstvenim problemima, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U JEDNOJ AKTIVNOSTI OBA POLA PREDNJAČE

I pored toga, očekivano trajanje života žena je 78 godina, dok muškarci u proseku žive pet godina manje. Možda im u tome pomaže to što tokom života rade znatno više.

VIŠE POSLA, ALI NEPLAĆENOG

Žena radnim danom u ukupnom poslu provede preko sedam sati, iako više od polovine tog vremena provede u neplaćenim poslovima (održavanje i vođenje domaćinstva, aktivnosti s hranom, baštovanstvo, čuvanje dece i ostale aktivnosti u vezi sa porodicom i domaćinstvom).

S druge strane, muškarac u radu provede nepunih sedam sati radnog dana, od čega preko četiri sata potroši na plaćeni posao. Poslovima oko kuće se ne zabavljaju mnogo.

RADE I VIKENDOM

vikendom žene u ukupnom poslu provedu šest sati, dok muškarci za to izdvajaju skoro dva sata manje. Vikendom žene u proseku provedu više vremena u neplaćenim poslovima nego mušlarci u ukupnom poslu.

MANJE SU PLAĆENE OD MUŠKARACA

Na sve to, prosečna zarada muškaraca je 68.000, dok dame primaju osam hiljada manje. Zanimljivo je da je 2004. godine ova razlika iznosila svega hiljadu dinara.

ČEŠĆE OBOLEVAJU

Ni na polju zdravlja statistika nije na strani slabijeg pola. Od ukupno 17 najčešćih oboljenja ili stanja kojim se bavilo Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2013. godine, žene prednjače u 15. Jedino infarkt miokarda češće pogađa muškarce, dok oba pola podjednako često boluju od ciroze jetre.

VIŠE UZIMAJU LEKOVE

Dame takođe mnogo češće uzimaju lekove, bilo da se radi o sredstvima za smirenje, spavanje ili protiv bolova.

Jedan od razloga zašto muškarci imaju kraći životni vek možda leži u činjenici da tri puta više muškaraca nego žena umire usred saobraćajnih povreda i samoubistava.

NA KRAJU IH IPAK NADŽIVE

To znači da imamo mnogo više udovica nego udovaca, i to 3,6 puta više. Zato je u samačkim domaćinstvima daleko veća zastupljenost žena - 60 naprema 40 posto.

(Telegraf.rs / 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    18. decembar 2014 | 08:53

    Statistika je kao bikini, otkriva mnogo a ne pokazuje ništa...

  • B9

    18. decembar 2014 | 09:48

    Prosečna plata muškarca 68000!??Ja onda imam dečiju platu

  • Mile

    18. decembar 2014 | 08:20

    Zene najvise i doprinose ranoj smrti muskarca. :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA