UBI NAS JORGOVANKA: Potrošila 1,7 milijardi evra, dinar i dalje umire!

- Pad dinara nas dovodi u bezizlaznu situaciju. Možemo da podignemo cene za rast vrednosti evra, što bi značilo dalji pad prometa i u završnim računima bismo imali gubitke na teret poslodavaca - kaže predstavnik Udruženja malih i srednjih preduzeća

  • 56

Dinar nastavlja vrtoglavo da pada i time nanosi direktan udarac srpskoj privredi, a jedina taktika za spas srpske valute Narodne banke Srbije i guvernerke Jorgovanke Tabaković je da trguje na međubankarskom deviznom tržištu, koja se iz dana u dan pokazuje kao potpuni promašaj!

Dinar je i danas oslabio prema evru 0,1 odsto, i zvanični kurs iznosi 122,6321 dinar za evro. Ovo je ujedno najniža vrednost kursa dinara prema evru od početka godine. Narodna banka Srbije je i juče intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa prodajom 10 miliona evra!

PRIVREDNICI UPOZORAVAJU: Pad dinara uništava srpsku privredu!

NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 1,715 milijardi evra, računajući i današnju transakciju, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Evro je početkom ove godine iznosio 118 dinara. Kada se uzme u obzir da on sada, prema kursu, iznosi 122 dinara, na prvi pogled se stiče utisak da je vrednost dinara drastično pala.

Jorgovanka Tabaković priznaje da u ovoj godini Srbija ima rekordno visok devizni kurs, ali da se ne može govoriti o visokim dnevnim oscilacijama.

DINAR STRMOGLAVO PROPADA: Evo koliko danas košta 1 evro!

Ona je za Privredni pregled kazala da očekuje da će sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i planiranih strukturnih reformi pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

- Pozitivan doprinos vrednosti dinara trebalo bi da ima i postizanje sporazuma s Medjunarodnim monetarnim fondom o zaključivanju novog aranžmana iz predostrožnosti – istakla je guvernerka.

Tabakovićeva priznaje da u ovoj godini Srbija ima rekordno visok devizni kurs, ali da se ne može govoriti o visokim dnevnim oscilacijama, zbog čega je, kako je kazala, utrošeno više od 1,66 milijardi evra iz deviznih rezervi NBS.

Dok iz redova bankara poručuju da pad vrednosti dinara nije neuobičajen, privrednici očekuju da će imati velike gubitke.

- Narodna banka Srbije se opredelila za plivajući kurs, ona brani dnevne oscilacije, a ne kurs, koji je odnosi ponude i tražnje, a u poslednje vreme je tražnja mnogo veća od ponude. Gubljenje vrednosti dinara nije neuobičajeno, u proseku NBS svake godine troši milijardu i po evra za branjenje kursa, ali su rezerve dovoljno velike da može tako da radi – navodi Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

- Pad dinara nas dovodi u bezizlaznu situaciju. Možemo da podignemo cene za rast vrednosti evra, što bi značilo dalji pad prometa i u završnim računima bismo imali gubitke na teret poslodavaca. Ionako teška likvidnost privrede je pogoršana, a pad vrednosti dinara će koristiti samo neto izvoznicima, a svi drugi će teško da se oporave i ugrade u cene pad dinara – istakao je Milan Knežević, predstavnik Udruženja malih i srednjih preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Emi

    18. decembar 2014 | 17:09

    Veliki ekonomski strucnjak sta drugo reci

  • maximus

    18. decembar 2014 | 17:24

    Uvedite euro kao sredstvo placanja da se spasimo bede I muke. Ionako se sve cene racunaju prema euru a plate I penzije se dele u dinarima jos smanjenje ovo nas unisti ....

  • Zoran Dukić

    18. decembar 2014 | 17:33

    Bitno je da mi raja!!! Moramo da plaćamo dažbine??? Dali je ona platila svoje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA