Da li i Srbiju uskoro čeka zatvaranje klanica i nestašice mesa?

Velike članice EU štite svoju proizvodnju i tržne viškove, pa tako sve zemlje koje su ušle u Evropsku uniju 2004. godine redom beleže veliki pad u proizvodnji svinjetine. Postavlja se pitanje da li će to da se desi i našoj zemlji kada bude primljena u EU

  • 3

Hrvatski proizvođači svinjskog mesa strahuju da će i ove godine imati probleme s potražnjom i prodajom, jer je situacija u marketima i trgovinskim centrima takva da su cene ponuđene svinjetine suviše niske.

S obzirom na predstojeće praznike, kupovine i nabavke namirnica za novogodišnju i božićnu trpezu, umesto velike zarade, stižu samo žalbe sa ovih strana, piše Jutarnji list.

Predsednik Udruženja svinjogojaca Osječko-baranjske županije Goran Jančo, kaže da je ruski embargo na uvoz evropskog mesa dodatno spustio cene svinjetine, koja u Hrvatsku tradicionalno dolazi iz Nemačke, Danske, Španije, pa i iz Čilea.

- Trgovci traže da snizimo cene, ali mi ni u snu ne možemo da proizvedemo meso po tim cenama - objasnio je on.

Zajednička poljoprivredna politika EU od 2014. do 2020. godine nema predviđenih podsticaja za svinjogojstvo. Velike članice EU štite svoju proizvodnju i tržne viškove, pa tako sve zemlje koje su ušle u zajednicu 2004. godine redom beleže veliki pad u proizvodnji svinjetine.

- Klanice u Mađarskoj dobijaju podticaje od 12 evra po zaklanom komadu, pa se nekome isplati da izveze naše žive svinje u Mađarsku i da ih vrati ovde ovde kao polovine. Dakle, svinje pređu dva puta po 600 kilometara i još se to nekome isplati - dodao je Jančo.

Nakon prilagođavanja propisima EU u Slavoniji u proteklih deset godina od 28 klanica u pogonu, ostale su samo dve. U Hrvatskoj ih je od 160 ostalo tek petnaestak, dok je u Sloveniji od 50 ostalo pet, a u Rumuniji i Bugarskoj prodane su sve stranim firmama.

Da li slična situacija očekuje i Srbiju kada bude primljena u Evropsku Uniju?

(Telegraf.rs/ Izvor:jutarnji.hr/ Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posmatrac

    18. decembar 2014 | 23:26

    Narednih 20 godina smo mirni zato što sigurno nećemo ući u EU , a usput i ko j... i EU i njihove zakone .

  • Ajde

    19. decembar 2014 | 12:56

    Baš smo zabrinuti šta ih snalazi? Pa zar mi nemamo.dovoljno naših briga sad još i njihove da brinemo? A baš su i zaslužili.Ako budemo imali tu muku rešavaćemo kad dođe vreme.

  • Rodoljub

    19. decembar 2014 | 05:16

    Umesto što ulažemo hranu da hranimo svinje a zatim ih jedemo, bilo bi logičnije da mi jedemo tu hranu i živimo bolje, jeftinije i duže. Dosta je sa svinjam. Samo ime kaže SVINJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA