Pogrebne usluge deru građane za spomenike!

Javno komunalno preduzeće Pogrebne usluge kažnjeno je novčanim iznosom od 19. 253. 088 dinara zato što je zloupotrebilo dominanatan položaj i ograničilo konkurenciju, a potrošači i korisnici grobnog mesta nisu imali mogućnost izbora

  • 3

Javno komunalno preduzeće Pogrebne usluge zloupotrebilo je dominantni položaj i ograničilo konkurenciju tako što je naplaćivalo nepravičnu cenu troškova kontrole postavljanja spomenika na grobljima kojima upravlja to preduzeće.

Zbog povrede Zakona o zaštiti konkurencije, preduzeće je kažnjeno sa 19.253.088,00 dinara i taj iznos je dužno da uplati u roku od četiri meseca.

Iz Komisije je saopšteno da korisnici grobnog mesta, kao potrošači, nisu imali mogućnost izbora, s obzirom na to da je postavljanje spomenika kamenorezačkih radnji bilo omogućeno samo nakon uplate navedene obaveze, čime im je naneta šteta.

JKP Pogrebne usluge je, takođe, ograničilo ravnopravan pristup konkurentima - kamenorezačkim radnjama, u postavljanju spomenika na grobljima kojima upravlja ovo preduzeće, jer je unapred postavljalo spomenike sopstvene izrade na određena grobna mesta čiju prodaju je vezivalo uz istovremeno davanje na korišćenje tog grobnog mesta.

Zatvaranje tržišta za konkurente negativno se odražava na potrošače kroz izbor po ceni, kvalitetu i za posledicu ima naplatu više cene. Ukoliko bi i na tim grobnim mestima korisnici grobnih mesta imali mogućnost izbora izvođača radova, mogli bi da biraju cenu i kvalitet, navodi se u saopštenju.

Pored mere zaštite konkurencije, istim rešenjem određene su i mere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mera ponašanja i rokova za njihovo izvršenje. Prva mera predstavlja utvrđenu obavezu javnog preduzeća da donese Odluku o izmeni Cenovnika ostalih usluga i troškove kontrole izvođenja kamenorezačkih radova odredi u skladu sa realnom ekonomskom vrednošću.

Druga mera je u obavezi JKP Pogrebne usluge da sačini obaveštenje u kome će izričito navesti da korisnik grobnog mesta ima pravo da izabere izvođača radova postavljanja, prepravke i uklanjanja spomenika, kao i drugih predmeta na svakom grobnom mestu na grobljima kojima upravlja.

Takođe, Pogrebne usluge su dužne da u roku od 45 dana pomenuto obaveštenje objave na početnoj internet stranici, na vidnom mestu i u službenim prostorijama, ako i u neposrednoj blizini svakog ulaza u groblja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    18. decembar 2014 | 17:05

    Najviše kradu ti ludi koji prave spomenike na tuđu nesreću grade sreću .znam ih nekoliko nafatirani su para ko .........

  • Dusan Petrov

    19. decembar 2014 | 03:42

    Državno preduzeće za proizvodju spomenika i organizaciju sahrana je rešenje. Vratimo se tamo adakle smo pobegli, u socijalizam i humanizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA