BORBA ZA ZEMLJU: Bivša supruga Nelsona Mandele tvrdi da joj je na prevaru oteo nasledstvo

Vini Madikizela Mandela u svojoj tužbi tvrdi da je tu zemlju dobila dok je još bila u braku sa prvim crnim južnoafričkim predsednikom i da on nije imao pravo da celo imanje prevede na sebe

  • 5

Bivša supruga Nelsona Mandele Vini Madikizela Mandela (78) pokrenula je zakonsku borbu za pravo na nasledstvo, za koje smatra da je lišena na prevaru. Prema njenim tvrdnjama, pripada joj 100 hektara zemlje njegovih predaka, na kojoj se nalazi i Mandelin grob.

 

Vini Madikizela Mandela u svojoj tužbi tvrdi da je tu zemlju dobila dok je još bila u braku sa prvim crnim južnoafričkim predsednikom i da on nije imao pravo da celo imanje prevede na sebe.

 

Ona je Mandelu optužila za prevaru i zahteva da joj se vrati zemlja u selu Kunu, jer je bez njenog znanja to zemljište preneto na njega. Vini je navela da nije očekivala ništa od njega, ali i da nije očekivala da će na prevaru da joj bude oduzeto ono što joj "po zakonu" pripada.

 

 

- Podneću dokaz koji potvrđuje da je prenos vlasništva bile nezakonit i pogrešan. I dalje se nadam i molim da slučaj ne završi na sudu, ali ako se to dogodi, biće veoma gadno - rekla je ona.

 

Vini Madikizela Mandela je, između ostalog, tužila izvršioce, legalne vlasti, ministra za pitanja zemljišta i Mandelinu treću suprugu Grasu Mašel.

 

Njeni advokati tvrde da poseduju dokumenate koji dokazuju da se Nelson Mandela u vreme razvoda od Vini obratio plemenskim vođama i da ih je ubedio da izrade nova dokumenta o vlasništvu nad zemljom, koja će glasiti na njegovo ime.

 

 

- Nisam imala pojma da je to uradio. Iskoristio je svoj uticaj kao bivši predsednik da ubedi plemenske vlasti Ebotvea da prenesu vlasništvo na njega i poklonio je 150.000 randa (15.000 dolara u to vreme) onima koji su mu pomogli. Zaobišao je vlast kralja Bujekehaje Dalindjeboa, koji mi je lično dodelio zemlju - tvrdi Vini Mandela.

 

Na ovoj zemlji se nalazi i kuća u kojoj je Mandela živeo posle isticanja predsedničkog mandata. Ona je deo njegovog nasledstva, koje obuhvata njegovu rodnu kuću, školu i crkvu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Applitičan_lik

    21. decembar 2014 | 23:29

    Divna jedna žena, divnog ponašanja, pogotovo posle 2003 god. Malo robijala zbog prevare, onako, reda radi radi...

  • Dušan Petrov

    21. decembar 2014 | 23:30

    Sa mrtvim Mandelom je lako. On nemože da se brani. Biće čupavo. Žao mi samo unuka ako oni ne dobiju svoje. Šta ćeš. Srpska posla, svi se tužakaju. Zarazili smo ceo svet sa zemljom i lažnim tapijama.

  • Imenjak

    21. decembar 2014 | 23:14

    Svaka mu Čast nobelovac a tako zezno zenu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA