Evropljani povlače zlato iz Amerike!

Centralne banke žele da veći deo rezervi zlata čuvaju u svojoj zemlji pa su mnoge zemlje pred povlačenjem svog zlata iz Amerike. Među zemljama koje to žele su Holadija, Nemačka, Švajcarska...

  • 16

Centrale banke nekoliko velikih zemalja počelo je istovremeno da štampa "kao nikad dosad”. To je odmah zabrinulo neke druge zemlje, pa su počele da povlače svoje rezerve zlata iz SAD.

Primera radi, Banka Holandije je već objavila da iz Njujorka u Amsterdam povlači petinu svog zlata, a ima ga ukupno 612 tona. Uz zvanično obrazloženje da se tim potezom želi povećati poverenje svog stanovništva, a same rezerve zlaza "izbalansiranije koristiti”, pišu Fakti.

U saopštenju holandske banke se još naglašava: „Za istu meru su se odlučile i druge centralne banke koje žele da veći deo rezervi zlata čuvaju u sopstvenoj zemlji. Trenutno se 31 odsto rezervi zlata Holandije nalazi u Amsterdamu, isto toliko u Njujorku, 20 odsto u Otavi i 18 odsto u Londonu”.

Švajcarska je pred referendumom pod parolom „Spasite naše zlato”. Ako potrebna većina na tom glasanju kaže „da” – Nacionalna banka alpske zemlje moraće da petinu svojih aktiva konvertuje u zlato i da same rezerve zlata vrati iz Velike Britanije i kanade.

Povodom poteza Švajcarske, poznati stručnjak Koos Jansen rekao je: "U svetu se pojačava borba za zlato jer se beži od beskrajnog štampanja novca. U toku je premeštanje ogromnih suma”.

U Francuskoj povratak „državnog zlata” u zemlju traži sve uticajniji lider Nacionalnog fronta Marin Le Pen. Ona je čak uputila otvoreno pismo guvereneru Banke Francuske, Kristijanu Nuajeu, sa zahtevom da proveri u kojem je stanju 2.345 tona njenog zlata.

Nemačka je bila objavila – još početkom 2013. godine – da će iz SAD i Francuske vratiti „ostatak svog zlata”, ali je potom od toga odustala.

Nemci kod kuće – u Narodnoj banci u Frankfurtu – čuvaju samo trećinu svog zlata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Vojkan

    22. decembar 2014 | 11:04

    Naravno, posto je rublja na najnizem nivou, Rusija ce sve dolare promeniti za rublju i ubice tako dolar koji ionako nema podlogu u zlatu. Rublja skace, Dolar izlazi iz trke i vrednost mu pada na 10 centi.... (pogledaj zlatne rezerve Amerike i odnos kolicine dolara 1:10)

  • Brale

    22. decembar 2014 | 11:24

    Vratiće vam zlaato ali juče. Čuvati zlato kod komšije. Hajahahahaahahhahhahaahajha.

  • Nikola

    22. decembar 2014 | 10:45

    Jako sumljivo, vlade vracaju zlato u zemlju jer je na pomolu neka kriza iili rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA