TURSKI TOK UMESTO JUŽNOG TOKA: Otkriveno ime novog gasovoda!

- Južni tok neće graditi, biće realizovan drugi projekat - tvrdi Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma

  • 10

Turska strana je predložila ruskim partnerima da novi crnomorski gasovod iz Rusije nazovu Turski tok, rekao je novinarima zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

On je takođe podsetio da se Južni tok neće graditi.

- Biće realizovan drugi projekat - citirao je Interfaks Medvedeva.

Međutim, on nije odgovorio na pitanje zbog čega se brod za postavljanje cevi u moru "Kastoro Sei" tri nedelje posle zvaničnog odustajanja od projekta i dalje nalazi u bugarskoj luci Burgas.

- Brod mora negde da bude. Uskoro će biti više događaja u vezi s ovim projektom, pa ćemo pričati - obećao je Medvedev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u razgovorima s tursikm partnerima u Ankari 1. decembra rekao da se gasovod Južni tok iz Rusije u Bugarsku obustavlja i najavio planove da se izgradi cevovod sličnog kapaciteta, 63 milijarde kubnih metara, u Tursku.

Obustavljanje projekta Putin je obrazložio time što Bugarska nije izdala dozvole za izgradnju.

Četvrtina kapaciteta novog gasovoda biće namenjena turskom tržištu i kompenzovaće obime koji se sad transportuju preko Ukrajine i Balkana. Oko 50 milijardi kubnih metara će biti dovedeno do čvorišta na granici Turske i Grčke, gde će moći da ga kupuju zainteresovani evropski kupci.

Nova kompanija koja će projektovati maršrutu za Tursku nazvana je Gasprom Ruskaja. Takođe je planirano osnivanje trgovačke platforme za trgovanje gasom za Tursku.

- Što se tiče novca, Gasprom neće ništa izgubiti. Investirali smo oko četiri milijarde evra u infrastrukturu za transport gasa na teritoriji Rusije, izgradnju Južnog koridora za isporuku gasa u Krasnodarsku oblast, za izgradnju kompresorske stanice Ruskaja i sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju morskog dela gasovoda do Turske. Tako da sve ostaje u kući - rekao je Miler.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Procitaj, koristice ti...

    22. decembar 2014 | 18:05

    Ja ne znam sto kukate na Rusiju, pa Putin je bio spreman da gradi ali mu EU nije dala. Pa realno, nije budala, DA ON NJIMA ODVRCE VENTIL A ONI NJEMU "OTIMAJU HLJEB".

  • Igor

    23. decembar 2014 | 08:43

    Izgleda mi da je nas najveci problem taj sto pola ljudi ocekuje da nam EU resi probleme, dok druga polovina ocekuje to isto od 'brace' Rusa. I tako dok se medjusobno prepucavaju, nikome ne pada na pamet prstom da mrdne i uradi nesto sam za sebe. Shvatite ljudi, nema vise ljubavi - samo interesi. Zar je toliko tesko?

  • Pera Kojot # 1 !

    22. decembar 2014 | 17:18

    Jao , kad preko Rusije dodjes do dila sa Turcima! Lepo nam se pise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA