Da li ste za to da vam decu pretresaju na ulazu u školu? (FOTO)

Činjenica je da su učenici, posebno oni u tinejdžerskom dobu, spremni na razne stvari samo da bi ispali "kul". Da li je pretresanje njihovih rančeva na ulazima škole jedini način da se spreči nasilje u njima?

  • 25

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama obavezalo je direktore škola u Novom Sadu da preduzmu mere i omoguće nenajavljenu kontrolu đačkih torbi, a sve to u nameri da se spreči unošenje droge i opasnih predmeta poput noževa, petardi i dr.

Direktori su u obavezi da od roditelja dobiju dozvolu za pregled torbi njihove dece, ali i da time ovlaste koji se nalaze u školama.

Međutim, da li je to ispravno?

Normalno je da će svaki roditelj za svoje dete reći da je ono najbolje na svetu, a većina njih i kada dođe do nekog problema, ne želi da prizna da je ono pogrešilo.

Ali, mnogi će čak reći da je to preveliko zadiranje u privatnost.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Svedoci smo povećanog broja nasilja u školama, kako u osnovnim, tako i u srednjim, ali i povreda koje su nastale usled bacanja pirotehnike za vreme školskih odmora.

Upravo iz tog razloga predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić očekuje podršku roditelja, jer su neke škole već počele da primenjuju novu meru i roditelji su tu u 95 odsto slučajeva dali saglasnost.

Međutim, psiholog Aleksandra Janković smatra da ovo nije najbolji način, jer, kako kaže, svaka nasilna kontrola rađa u mladim osobama bunt.

Printskrin: Youtube/bosko bokica Printskrin: Youtube/bosko bokica

- To je nešto što postoji u svim razvijenim zemljama u vidu detektora i vrsta pretraživanja. Ono čega se ja bojim je da će neka vrsta nasilne prohibicije, posebno kod mladih, dovesti do bunta. Dakle, koliko god vi pokušavate na neki direktan način im postavite granice, tako što ćete ih prisiliti na nešto, toliko će se oni više suprostaviti i nalaziti nove načine kako bi radili iste stvari a da ne budu uhvaćeni - kaže ona i dodaje:

- Kampanja mora da se radi mnogo šire i u nju treba da se uključe javne ličnosti i idoli mladih ljudi koji će razgovarali s njima o životu, jer u suprotnom, svaka nasilna kontrola rađa agresiju.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Slavko Matić smatrao da je ova mera i te kako delotvorna. Kontrola se neće vršiti svakodnevno, već iznenada i u saradnji s upravom škole i odeljenskim starešinom.

S druge strane, direktor Druge ekonomske škole, profesor Dejan Nedić kaže da pretresanje učenika nije dozvoljeno po zakonu.

Foto: masinskans.edu.rs Foto: masinskans.edu.rs

- Čujem da je u Novom Sadu to ozakonjeno i da se primenjuje, kao i da je dalo dobre rezultate i da je povećana bezbednost dece, kako u pogledu donošenja i bacanja petardi, tako i u pogledu drugih nedozvoljenih sredstava - kaže on i dodaje:

- Oduvek sam držao do toga da je najvažnija bezbednost mojih učenika. Ne dozvoljam bilo kakvo nasilje u školi, pa su nas zbog toga i uvrstili u projekat "Škola bez nasilja", kao jedinu srednju školu u gradu Beogradu. Apsolutno podržavamo, kao škola, sve akcije koje su zakonski regulisane, a koje će omogućiti da deca budu bezbedna i spokojna u našoj školi.

S obzirom na to da su učenici, posebno oni željni dokazivanja, spremni da donesu mnogo zabranjenih stvari u školu samo da bi bili, kako se to u žargonu kaže "kul", mnogi smatraju da je ovo jedini način da se spreče nesrećne okolnosti koje se sve češće dešavaju.

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA