TREĆA SREĆA: Grčki parlament bira novog predsednika

- Grčki narod ne želi prevremene izbore. Grčki narod razume gde ova avantura može da vodi - rekao je premijer Antonis Samaras

  • 0

Poslanici u grčkom parlamentu pokušaće danas po treći put da izaberu novog predsednika i izbegnu prevremene opšte izbore koji bi mogli da ugroze ekonomsku stabilnost zemlje. Finalna runda glasanja kojim bi se izabrao naslednik predsednika Karolosa Papuljasa dolazi u jeku nastojanja premijera Antonisa Samarasa da vladin kandidat bude izabran i izbegnu se opšti izbori, preneo je AFP.

- Grčki narod ne želi prevremene izbore. Grčki narod razume gde ova avantura može da vodi - rekao je Samaras kasno sinoć u intervjuu za televiziju Nerit.

Vladin kandidat, komesar Evropske unije za životnu sredinu, Stavros Dimas, imao je 32 glasa manje od neophodnih 200 u drugoj rundi glasanja održanoj u ponedeljak.

U trećoj rundi biće mu neophodno 180 glasova poslanika, ali i to deluje kao visok prag, navodi francuska agencija.

Zvaničnici EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) strahuju da bi na prevremenim izborima pobedu mogla da odnese radikalna levičarska partija Siriza, čime bi mnoge fiskalne refrome u zemlji bile dovedene u pitanje.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Samarasova vladajuća koalicija nalazi iza Sirize, koja želi da preispita uslove međunarodnih zajmova i ukine nepopularne mere štednje koje su nametnuli kreditori.

Siriza je, prema istraživanjima, početkom decembra, imala vođstvo od 3,3 do 3,6 odsto, što znači da sama ne bi imala većinu da formira vladu, ako bi izbori sada bili održani.

Grčka je nedavno obezbedila dvomesečno produženje kod svojih kreditora iz EU i MMF kako bi okončala tekuću fiskalnu reviziju, od čega zavisi puštanje oko sedam milijardi evra zajma. Reforme koje su zahtevali međunarodni kreditori od Grčke poboljšale su vladine finansije, ali su bile teške za građane, gde je nezaposlenost porasla preko 27 odsto, a mnogima su smanjene plate i penzije.

Siriza želi da poveća plate i penzije, zaustavi otpuštanja i zamrzne privatizaciju državne imovine - ključne elemente reformi koje su zahtevali kreditori. Politička pat pozicija u Grčkoj, kao i program Sirize, podstakli su nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da upozori da bilo koja nova vlada mora da poštuje obaveze svojih prethodnika.

 

- Nastavljaćemo da pomažemo Grčkoj na putu teških reformi - rekao je Šojble u intervjuu za "Bild" u subotu. Ukoliko Grčka, međutim, "odluči da krene drugim putem, to će biti daleko teže", upozorio je nemački ministar. Finansijska kriza u Grčkoj gotovo je uništila evro 2012, i uprkos dva zajma od 240 milijardi evra i brisanja duga privatnim investitorima, ekonomija je tek počela da se oporavlja nakon šest godina problema.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA