SRPSKI UČITELJ DO KRVI TUČE BUGARSKU DEVOJČICU: Pogledajte kako nas komšije satanizuju (VIDEO)

U isečku iz filma koji je nedavno postavljen na Jutjub vidi se kako srpski nastavnik 1934. godine tuče štapom bugarsku devojčicu Katerinu u školi, zato što piše na bugarskom i ne zna srpska slova i pismo

Bugarski film "Подгряване на вчерашния обед" (Zagrevanje jučerašnjeg ručka) snimljen je 2002. godine i govori o timu mladih snimatelja koji žele da naprave dokumentarac o Katerini Vandevoj, potomku drevne i veoma poznate porodice. Radnja se dešava na makedonskim planinama, a brojni državni i partijski funkcioneri nastoje da utiču na snimanje u nadi da će Katerinu priču preokrenuti u svoju korist.

Režiser i njegovi prijatelji moraju da naprave izbor između kompromisa sa zvaničnicima na štetu umetnosti ili da sačuvaju Katerininu poruku. Film je snimljen po istoimenom delu Mileta Nedelkovskog, pisca iz Makedonije.

Printscreen: Youtube/velikkk Printscreen: Youtube/velikkk

U isečku iz filma koji je nedavno postavljen na Jutjub vidi se kako srpski nastavnik 1934. godine tuče štapom bugarsku devojčicu Katerinu u školi, zato što piše na bugarskom i ne zna srpska slova i pismo.

Na početku časa srpski nastavnik tera decu da ponavljaju za njim da su njihovi deda, baba, mama i tata bili pravi Srbi, nakon čega deca ponavljaju "i ja sam malo Srpče". Nastavnik zatim traži od dece da pišu "ja sam malo Srpče", a kada devojčica Katerina ne zna na srpskom da napiše sve reči, nastavnik počinje da vređa njenog dedu Bugarina koji ju je i naučio da piše na bugarskom.

Printscreen: Youtube/velikkk Printscreen: Youtube/velikkk

Nastavnik zatim počinje da vređa njenu porodicu i krvnički da je udara štapom po prstima.

Iako je film rađen u bugarsko-makedonskoj produkciji, sve uloge Makedonaca u filmu igraju bugarski glumci, dok srpske likove igraju makedonski glumci.

Istorijska verodostojnost ovog ostvarenja otvoreno pitanje; svaki narod ima sopstvene mitove i tendenciju da se samoidealizuje i da negira sopstvene zločine. Ovako je možda zaista i bilo u Vardarskoj banovini Kraljevine Jugoslavije, a možda i nije. Neka se time bave istoričari.

Pogledajte isečak iz ovog filma:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je to

    11. januar 2015 | 19:36

    Tako je to kad fašisti (Bugari,Hrvati,Nemci,Austrijanci,Mađari,Italijani..) snimaju istorijske filmovr.Pokušavaju svoju fašističku prošlost na druge da prebace.

  • O'Stoja

    11. januar 2015 | 19:54

    Ne veruj Bugarinu ni kad ti darove nosi...

  • Jasna

    11. januar 2015 | 19:47

    Najvece zlocine su Bugari cinili Srbima.Klali i zverski ubijali.Neka snimaju vala' do mile volje Hocemo li se mi Srbi ikada opametiti.Nas je sramota da pricamo o tome a ne da snimamo filmove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA