OVO JE HRVATSKA PREDSEDNICA: Igrala je fudbal s dečacima, jagnje joj je bilo kućni ljubimac! (FOTO) (VIDEO)

Ono što je nepoznato za ženu koju mnogi nazivaju "hrvatskom Hilari Klinton" jeste da je kao mala igrala fudbal sa dečacima, da je sa ocem išla u lov, da je uvek bila najbolja učenica, ali i da je trebalo da se zove Ksenija

  • 11

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), koja je odnela pobedu na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, po mišljenju mnogih, najuspešniji je hrvatski diplomata. Ipak, postoji dosta stvari koje o ovoj dami do sada nisu bile poznate široj javnosti - od toga da je navodno pripadnik masonske lože, da smatra da je Ante Gotovina heroj, da je kao mala redovno igrala fudbal, a da joj je kućni ljubimac bilo jagnje!

Ono što je nepoznato za ženu koju nazivaju i "hrrvatskom Hilari Klinton" jeste da je kao mala igrala fudbal sa dečacima, sa ocem je išla u lov, uvek je bila najbolja učenica. Rođena je aprila 1968. godine u Rijeci, a odrasla je u selu Lubarska na Grobinšćini.

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

- Uvek se družila sa dečacima, a razlog za to je jednostavan - u selu osim nje nije bilo niti jedne devojčice - rekla je u jednom ranijem intervjuu njena majka Dubravka Grabar. Ona je tada izjavila i da su ona i njen suprug planirali da joj daju ime Ksenija.

Foto: Tanjug/Hina/Damir Senčar Foto: Tanjug/Hina/Damir Senčar

- Kada sam se porodila muž se veselio uz pesmu Zdenke Vučković "Daj, daj, daj, Kolinda" i zato sam njemu iz inata rekla da se naša ćerka neće zvati Ksenija već Kolinda - izjavila je majka predsednice Hrvatske. Zanimljivost vezana za Kolindu jeste i da je za kućnog ljubimca imala jagnje koje je spasla od smrti u očevoj klanici.

VELIKI POVRATAK HDZ: Kitarovićeva novi predsednik Hrvatske, potukla Josipovića na izborima!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Još kao srednjoškolka, nakon završnog trećeg razreda riječke gimnazije, otišla je na razmenu učenika u SAD. Godinu dana živela je i školovala se u gradu Los Alamos u Novom Meksiku, gde se odlično uklopila. Zatim se vratila na studije u Zagreb. Na Filozofskom fakultetu studirala je engleski, španski i književnost, a u to vreme upoznala je i supruga Jakova, sa kojim ima dvoje dece.

Ipak, za Kolindu se pominje i da je član masonske lože, a za njeno ime se vezuje i nekoliko afera. Početkom februara 2014, mediji u Hrvatskoj pisali su da je postala članica uticajne Trilateralne komisije, odnosno Rokfelerovog komiteta, te da je, navodno, na tom spisku najuticajnijih 180 ljudi na svetu, 69. po redu.

Tim povodom, portali u Hrvatskoj pisali su da je celom njenom karijerom rukovodila neka jako moćna - nevidljiva ruka.

Kolinda je ministar spoljnih poslova i evropskih integracija postala februara 2005. u vladi Ive Sanadera, i na tom mestu ostala je do januara 2008. Prethodno, od decembra 2003. do februara 2005. bila je ministar za evropske integracije.

Kolinda kao ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija na sastanku GYMNICH, septembra 2007. Foto: Profimedia/AFP

Polumandat, do 2007. godine, kada ju je Sanader smenio, protekao je u znaku otvaranja pregovora o članstvu Hrvatske u EU.

Tada je imenovana za ambasadora u SAD. Bilo je spekulacija da ju je Sanader smenio plašeći se jakih političkih ličnosti u okruženju, te kako bi je udaljio što više od vlasti i partijske centrale.

Za period dok je bila ambasador u SAD, vezana je i afera, pošto je nepoznata osoba poslala na adrese ministarstva i nekih novinskih redakcija video-zapise na kojima njen suprug Jakov Kitarović koristi službeni automobil tog ministarstva vozeći decu u školu. Prema istom izvoru, on je na službenom vozilu smanjio pređenu kilometražu.

Kolinda kao ambasadorka Hrvatske u SAD 2008. prilikom Bušovog potpisivanja protokola o pridruživanju Albanije i Hrvatske NATO-u. Foto: Profimedia/AFP

Rezultat je bila smena osobe koja je informaciju prosledila službenim organima.

Nova predsednica Hrvatske smatra i da je hrvatski general Ante Gotovina heroj, a to je izjavila i tokom predizborne kampanje.

- Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savetovano, pre nego što je pročitao optužnicu, da se makne iz Hrvatske - rekla je Grabar Kitarovićeva tokom izborne kampanje.

Inače, tokom izborne kampanje, na Jutjubu su okačeni i brojni klipovi koji su imali za cilj da uruše ugled Kitarovićeve. Pogledajte jedan od njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA