OSNIVAČ ŠARLI EBDOA UBIJENOM UREDNIKU: Preterao si, odvukao si ljude u smrt!

Anri Rusel koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (koji se tada zvao "Hara-Kiri Ebdo") obratio se Šarbonijeu posthumno rečima: "Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu "Nuvel Obs"

  • 4

Osnivač "Šarli Ebdoa" uputio je kritike ubijenom uredniku satiričnog nedeljnika Stefanu Šarbonijeu da je "odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu.

Anri Rusel koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja "Šarli ebdoa" (koji se tada zvao "Hara-Kiri Ebdo") obratio se Šarbonijeu posthumno rečima: "Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu "Nuvel Obs".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rusel (80), koji piše pod pseudonimom Delfejl de Ton, izjavio je da Šarbonije bio "neverovatan momak", ali takođe tvrdoglav.

- Zbog čega je osećao potrebu da odvuče tim u preterivanje?", zapitao je Rusel, misleći na karikature proroka Muhameda koje je list objavio na naslovnoj strani 2011. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U terorističkom napadu na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    15. januar 2015 | 22:22

    Preterali?!...ubice, naravno, nisu krive, jer su isprovocirane(?!)...srednji vek nam kuca na vrata.

  • S.A.

    16. januar 2015 | 01:01

    Pa narano da je pretjerao,u svemu treba da postoji granica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA