SRBIJO, ULAŽI U IT SEKTOR: Evo gde je šansa RAZVOJA SRPSKE PRIVREDE! (FOTO)

Danas, kada su efikasnost i brzina rada od ključnog značaja za uspeh na tržištu i napredak svakog društva, ulaganje u IT sektor je najlogičnije rešenje za bolji život i napredak Srbije

  • 6

Razvoj IT sektora zavređuje najvišu, najvažniju i najveću pažnju naše zemlje, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je ulaganje u informacione tehnologije uz automobilsku industriju i poljuprivredu najvažniji deo nacionalnog plana zemlje. Telegraf.rs vam donosi priču o potrebi konstantnog i sve većeg ulaganja u IT sektor i koje su to koristi koje ima sama Republika Srbija!

 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uz automobilsku industriju i poljoprivredu, ulaganje u informacione tehnologije u nacionalnom planu zemlje.

 

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

 

­- To je jedan od glavnih ekonomskih prioriteta i upravo ta grana u kojoj radi veliki broj mladih obrazovanih ljudi, podsticaj je za ekonomski oporavak zemlje - ­ ocenjuje Vučić.

 

­- Sektor informacionih tehnologija predstavlja veliki potencijal za razvoj privrede u Srbiji, a vlada namerava da tu šansu iskoristi uz pomoć najvećih svetskih IT kompanija - ­ rekao je premijer.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Srbija ima sve preduslove da postane regionalna IT sila ­ solidan kadar, zamah u praksi i dobru geografsku poziciju, kažu u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, ali su neophodna dalja ulaganja jer je ulaganje u IT od 60 evra po stanovniku i dalje malo.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Ovaj sektor ostvaruje više od pet odsto evropskog GDP, a sa 50 odsto doprinosi ukupnom rastu produktivnosti u Evropi. Srbija mora da prepozna da je razvoj informacionog društva ključan za brz ekonomski razvoj. Da bi se ekonomija i društvo izvukli iz dvodecenijske krize, neophodno je da se IT ulaganja dupliraju svakih pet godina.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

­-  Elektronska uprava, odnosno e­uprava verovatno neće dovesti do smanjenja broja službenika, ali sam siguran da će se dosta smanjiti korupciju u državi. Razvoj e­uprave minimizira neposredni kontakt građana sa zaposlenima u administraciji čime se i sama mogućnost za korupciju sužava - ističe za Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

 

Ožegović napominje da u izveštaju Evropske komisije stoji da je Srbija ostvarila značajan napredak u razvoju eUuprave, ali i to da je obaveštenost građana i upotreba servisa eUprave na niskom nivou. Ako su usluge dobijanja brojnih dokumenta preko portala eUprava (www.euprava.gov.rs) nepoznate za većinu građana Beograda, dodaje on, i pored činjenice da su im te usluge na raspolaganju već godinama, onda ne treba da budemo iznenađeni što se za eUpravu u drugim sredinama gotovo i ne zna.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Jedan od korisnih primera primene ovog sektora u Srbiji je i "ePisarnica" koja obezbeđuje lako, brzo, unifikovano, efikasno, celovito i bezbedno upravljanje rastućim informacijama i dokumentima. Ovo softversko rešenje olakšava svakodnevnicu zaposlenima i njihovim klijentima pretvarajući sate posla ili čekanja – u sekunde.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Danas, kada se toliko govori o efikasnosti preduzeća i državnih ustanova, napredna softverska rešenja su nezaobilazna kada je reč o unapređenju brzine i kvaliteta rada. ePisarnica predstavlja rešenje za kreiranje, skladištenje, sortiranje, dopunu, isporuku i arhiviranje svih dokumenata i sadržaja koji proističu iz radnog procesa. Ova softverska platforma obezbeđuje brzi protok informacija i spasava od lutanja po “papirologiji” i zaposlene i njihove klijente.

 

ePisarnica je virtuelno mesto na kojem se dokumenti primaju, skeniraju, zavode u delovodne knjige, a zatim i klasifikuju, označavaju i formiraju kao predmeti. Preko ePisarnice se sprovodi i njihova distribucija, proces obrade i kasnija pretraga, arhiviranje i izveštavanje.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Inače, ePisarnica je softversko rešenje kompanije Comtrade, koje je zahvaljujući dugogodišnjoj praksi uspešnih ECM (Enterprise Content Management) rešenja, steklo poverenje i ugled među svojim korisnicima, a neki od njih su Poreska uprava Republike Srbije, Telekom Srbija, Telekom RS, Javno tužilaštvo u Republici Srbiji, Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije i Ustavni sud Republike Srbije.

 

Printskrin: it-akademija.com

Printskrin: it-akademija.com

 

DA PAPIROLOGIJA NE BUDE IDEOLOGIJA

 

Ovo napredno rešenje u potpunosti obezbeđuje upravljanje aktuelnom i arhivskom dokumentacijom i omogućava dobijanje standardnih kancelarijskih izveštaja, rad sa reversima, arhivskom knjigom i popisom akata, a sve to uz nekoliko klikova koji olakšavaju posao, a korisnicima štede vreme i energiju.

 

Sa preko 2000 korinsika, više od 5 miliona predmeta i 10 miliona dokumenata kod svojih klijenata u Republici Srbiji, ePisarnica predstavlja značajnu bazu elektronske dokumentacije i jedno od vodećih rešenja na našem tržištu.

 

Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Foto: Flickr/ iLikeSpoons

 

U Poreskoj upravi Republike Srbije formirana je značajna baza elektronske dokumentacije koja omogućava efikasnije izveštavanje i upravljanje procesima obrade, uz jednostavniju kontrolu rokova i faza procesa rada. Rezultat je značajno unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga koje Poreska uprava pruža građanima Srbije. ePisarnica Javnog tužilaštva u Republici Srbije je centralno mesto za evidenciju svih službenih radnji nad predmetima, a predstavlja veliki korak ka potpunom elektronskom kancelarijskom poslovanju i u Telekomu Srbija i Telekomu RS.

 

Uz sve napredne funkcionalnosti rešenja za upravljanje dokumentacijom, preko 2000 korisnika ovih sistema više nema potrebu za rukovanjem papirnim dokumentima.

 

Foto: Flickr/ Mr_Stein

Foto: Flickr/ Mr_Stein

 

Danas, kada su efikasnost i brzina rada od ključnog značaja za uspeh na tržištu i napredak svakog društva, ePisarnica olakšava procese nabavke, tenderske procedure i potpisivanje ugovora, uz visoku bezbednost informacija i manje troškove rada.

 

Prednosti ePisarnice:

 

­* Centralna baza dokumentacije i informacija

 

­* Sigurnost u čuvanju dokumentacije

 

­ * Ušteda u vremenu obrade i pronalaženja dokumenata

 

­ * Brz pristup dokumentima bez obzira na mesto fizičkog odlaganja

 

Foto: Flickr/ illustir

Foto: Flickr/ illustir

 

­ * Ovlašćeni pristup

 

­ * Pun nadzor nad dokumentima

 

­ * Zaštita od uništenja i zloupotrebe dokumenata

 

­ * Smanjenje arhivskog prostora

 

­ * Smanjenje troškova

 

Foto-ilustracija: sxc.hu

Foto-ilustracija: sxc.hu

 

­*  Jednostavno i brzo prilagođavanje promenama zakonske regulative ­ Dokument u elektronskom obliku identičan originalu, uz garancije koju pruža elektronski potpis

 

­* Arhiviranje i čuvanje aplikacije i elektronskog oblika dokumenta, umesto poslovne dokumentacijeu papirnom obliku

 

­* Čuvanje dokumentacije koja ima karakter kulturnog ili istorijskog blaga biće odgovornost nadležnih arhiva ili muzeja

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    26. januar 2015 | 12:40

    Da se razumemo, iako nemamo izlaz na more, imamo pametne ljude i ogromne prirodne resurse kao i odlican geografskiji polozaj! Srbija mora da ulaze u IT, kao i u privredu samo tako mozemo da se stabilizujemo!

  • Dejan

    26. januar 2015 | 14:25

    Iskren da budem, ne mislim da je ulaganje u IT sektor prioritet. Posebno ne za softvere i aplikacije cije primena bi bila u okviru drzave. Ako bi uspesno kreirali neki internacionalni softver, onda ok. U suprotnom, nikakvu dobit drzavi nece doneti. Privreda, proizvodnja, industrija, to je nesto sto treba unaprediti. Dovesti proizvode iz Srbije na visok tehnoloski nivo. E u tom domenu iskoristiti postojeci IT sektor bi bilo prava stvar. Msm. primer, proizvodnja smart uredjaja, poput bojlera, ves masina, frizidera, sporeta, kotlova itd... Mozda razvijanje proizvodnje robota, masina. Ideja, razvijanje proizvoda poput egzoskeleta (sto se ovog tice, nasi naucnici su bili medju prvima), i to za vojnu i civilnu pripremu. Brdo ideje postoje, i potrebna su ulaganja. Ulaganje u firme koje bi generisale razne web sajtove, i kojekakve pisarske programcice, nije ulaganje u naprednu tehnologiju.

  • Milica

    26. januar 2015 | 13:03

    Dobro ste se setili..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA