OVO JE STRAŠNO I TUŽNO: Više od 4.000 dece oduzeto od roditelja u Srbiji!

Blizu 2.000 očeva i majki, prema poslednjim dostupnim podacima, ostalo je bez roditeljskog staranja, a čak 600 mališana godišnje bude izmešteno iz svojih domova iz bezbednosnih razloga

  • 16

Oko 10.000 dece u Srbiji u ovom trenutku ima staratelje. Najveći broj njih, oko 3.000, sklonjen je iz primarnih porodica jer su ih roditelji na neki način zanemarivali, a blizu 2.000 očeva i majki, prema poslednjim dostupnim podacima, ostalo je bez roditeljskog staranja. Čak 600 mališana godišnje bude izmešteno iz svojih domova iz bezbednosnih razloga, pišu Večernje novosti.

Ove mračne brojke iz godine u godinu rastu. Jedan od načina borbe protiv porodičnog nasilja, koji su pre dva dana najavili ministar policije Nebojša Stefanović i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, jeste i formiranje radne grupe pri MUP i Tužilaštvu koja će se baviti ovim problemom. Policajci će dobiti i poseban protokol kako da postupaju kada naiđu na slučajeve seksualnog porodičnog nasilja.

Ovakve istrage do sada je otežavao strah žrtava, povlačenje jednog broja prijava, menjanje izjava... Međutim, najveći broj žena, a posebno dece, nasilje nikad, zbog neznanja ili bojazni, čak i ne prijavi. Zato bi tu ključnu ulogu trebalo da imaju centri za socijalni rad.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Najteža mera koju država može da preduzme je oduzimanje roditeljskog prava. Prema rečima Dragana Vulevića iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, boračka i invalidska pitanja, ovu meru organi starateljstva primenjuju isključivo kada su neposredno ugroženi život i zdravlje deteta.

- Odlaganjem intervencije bila bi naneta nenadoknadiva šteta po dete. U takvim slučajevima organ starateljstva odmah oduzima dete od roditelja, staratelja ili lica kod kojeg se nalazi, i prema roditeljima kod nadležnog suda pokreće postupak za lišenje roditeljskog prava - objašnjava Vulević.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker

Dete tada biva stavljeno pod privremenu starateljsku zaštitu do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

- Prilikom oduzimanja, organ starateljstva je dužan da odmah obezbedi bezbednost, brigu o zdravlju i egzistencijalne uslove za mališane - napomije Vulević.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. januar 2015 | 10:33

    90% su romska deca koju rađaju namenski za prosjačenje, krađe, zanemaruju ih, decu im oduzimaju a oni rađaju svake god.

  • Primus

    26. januar 2015 | 11:01

    Jel ima neka institucija koja oduzima roditelje od dece?????

  • Sava

    26. januar 2015 | 10:08

    Ovo je strasno,ali mislim da je drzava kriva za sve ovo...ljudi ostaju bez posla,nervoza,bes,ali nazalost sve se ispoljava na deci najslabiji su u ovom lancu...tuzna je to sudbina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA