ZATVORENI U KOVČEG I BAČENI U DUNAV ZBOG VERE: Ovo su najstariji beogradski sveci!

Ermil i Stratonik su stradali oko 314. ili 315. godine za vreme vladavine cara Licinija u istočnom delu Rimskog carstva i vladavine cara Konstantina Velikog na Zapadu

  • 1

Crkva danas slavi svete mučenike Ermila i Stratonika, koji su jedni od najstarijih poznatih hrišćanskih mučenika Singidunuma, današnjeg Beograda.

Njih dvojica su stradali oko 314. ili 315. godine za vreme vladavine cara Licinija u istočnom delu Rimskog carstva i vladavine cara Konstantina Velikog na Zapadu. Njih dvojica su stradala nakon donošenja Milanskog edikta.

Neki teolozi smatraju da su njih dvojica stradali kao žrtve započetog sukoba između Konstantina Velikog i Licinija.

Ermil je bio đakon u Singidunimu i zbog svoje vere je dospeo u zatvor. On je ostao čvrst u svojoj veri, a tokom boravka u zatvoru upoznao je vojnika Stratonika. Stratonik je takođe bio hrišćanin, a javno se pridružio stradanju svog prijatelja Ermila.

Obojica su pretrpeli strašno mučenje, a stigla ih je i užasna smrt - zajedno su stavljeni u isti kovčeg i živi su bačeni u Dunav.

Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding

Nakon tri dana u kovčegu, njihova tela su isplivala na desnu obalu Dunava, gde su ih pronašli drugi hriščani. Oni su njihova tela sahranili, a kasnije je na njihovom grobu sagrađan hram posvećen njima.

Ermil i Stratonik su na ikonama zajedno predstavljeni, a u rukama drže krst kao simbol patnje koju su pretrpeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA