Evo u čemu će Kolinda naslediti Tuđmana... i to za 80.000 evra!

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović razlikovaće se od prošlih, a pojaviće se i novi nacionalni elementi kao što su garda, lenta i još neki delovi programa

Inauguracija novoizabrane predsednice Kolinde Grabar Kitarović biće 15. februara, potvrdila je danas voditeljka njenog tranzicijskog tima Jadranka Jureško Kero. To je danas potvrđeno u Uredu predsednika, rekla je Jureško Kero i naglasila da su već pozitivne reakcije građana na taj datum.

- U ovom razdoblju tranzicije sve pripreme idu sa Uredom predsednika RH, saradnja je jako dobra. Građani će biti na vreme obavešteni o protokolu. Svi novinari će biti pozvani. Danas je krenula i službena diplomatska nota prema svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj i očekujemo da bi do 5. februara mogli znati konačan popis svih stranih zvaničnika i predstavnika stranih vlada koji ćeprisustvovati inauguraciji - rekla je Jureško Kero.

U ovim trenucima postoje potvrde nekoliko stranih predsednika, zbog sigurnosnih razloga, ali i datuma koji je promenjen Jureško Kero nije želela da govori o imenima. Rekla je i da će se inauguracija Kolinde Grabar Kitarović razlikovati od prošlih.

- Razlikovaće se. Tačno je da će se razlikovati i mislim da će biti i produžen i da neće biti samo 30 minuta kako je bio dosadašnji protokol. Gospođa izabrana predsednica Kolinda Grabar Kitarović ima svoje želje. Pojaviće se i novi nacionalni elementi. Biće, na njenu želju, i garda i lenta i neki delovi programa koji do sada nisu bili - najavila je Jureško Kero.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Lenta Predsednika Republike Hrvatske znak je predsedničke časti, sastoji se od tri boje (crvene, bele i plave), položenih kao i na zastavi Republike Hrvatske. Lenta je obrubljena zlatnim rubom.

U sredini lente s prednje strane u belom polju nalazi se grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom koji je s leve strane ukrašen izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s desne strane zlatnim grančicama masline.

Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno poprsjem do struka, gde se kopčom spaja sa drugim krajem lente. Kopča je kvadratnog oblika i obrubljena zlatnim pleterom. Na sredini polja kopče znak je jednak onom na zastavi Predsednika Republike Hrvatske, ali bez natpisa na vrpci.

Lentu je u svečanim prilikama nosio predsednik Tuđman, dok predsednici Mesić i Josipović nisu nastavili tu praksu.

Sve se dogovara s predsednikovom kancelarijom i biće prijatnih iznenađenja, rekla je Jureško Kero koja je otkrila i koliko bi cela inauguracija mogla da košta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Oko 600 hiljada kuna (80.000 evra) možda. Ali podsećam da je RH dužna da plati smeštaj i dolazak stranih delegacija, dakle u taj trošak ulaze i svi ti troškovi. Naša je obaveza po diplomatskim uslovima da ih smestimo i namirimo te troškove - rekla je Jureško Kero.

Osvrnula se i na preseljenje buduće predsednice u jednu od državnih rezidencija. Iako i dalje ističe da joj je želja rezidencija u Visokoj naglašava da će Kolinda Grabar Kitarović, kada stupi na dužnost, imati sve poluge i mehanizme da proveri kakve su sve mogućnosti u Visokoj i drugim lokacijama, ali i da se vidi kakvo je stanje na Pantovčaku.

- Pa će se nakon toga uz dogovor i uz konsultacije sa stručnjacima razmotriti koliko je izvodljiva ideja preseljenja. O tome ćete biti informisani na vreme. Ali ponavljam, sve što je u kampanji govorila i obećavala Kolinda Grabar Kitarović, potrudiće se maksimalno i da to provede - kaže Jureško Kero.

(Telegraf.rs/ Izvor:index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija

    27. januar 2015 | 18:08

    Fuj, ona se razbacuje, sa tolikim novcima, a narod ruje po kontejnerima!!!!!! Sramota !! Pa narode birao si i plati !! Cesttam !!

  • топлистанадреалиста

    28. januar 2015 | 08:02

    Пусти ти шупљу, видјећемо xоће ли се "ђувегија" јавити са новом поруком за месареву кћерку средњег образовања!!!:) :) .....укључите мозак и сxватићете ко је мистериозни "скакач".......само пазите да се колективно "несамоубијете"послије за вас невјероватног открића!!!:) :) р.........мада знам да ниси xрват!

  • Tina

    27. januar 2015 | 20:29

    Imenjakinjo Hrvatice,spusti se na zemlju.Daleko ste od lepote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA