PODIGLA SAM 4 KREDITA DA BIH ZATRUDNELA: Ispovest Srpkinje koja prolazi kroz pakao da bi dobila bebu

- Prve analize koje smo uradili pokazale su da je sve u redu, da nema fizičkih smetnji da ostanem u drugom stanju. Ubrzo sam i zatrudnela, ali vanmaterično, počinje svoju priču Ivana Kurtevski, profesorka iz Beograda, koja se sprema za osmu vantelesnu oplodnju

  • 9

Ivana Kurtevski, profesorka iz Beograda, sprema se za osmu vantelesnu oplodnju, iako je ova procedura pravi hod po mukama za sve parove koji prolaze kroz nju. Ništa nije ukazivalo na to da će bračni par Kurtevski posle šest meseci braka krenuti u borbu kojoj se, nažalost, još ne nazire kraj.

- Prve analize koje smo uradili pokazale su da je sve u redu, da nema fizičkih smetnji da ostanem u drugom stanju. Ubrzo sam i zatrudnela, ali vanmaterično -  počinje svoju priču Ivana, 36-godišnja profesorka engleskog jezika u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

U beogradskoj klinici u Višegradskoj dve nedelje su utvrđivali razloge krvarenja, da bi je na kraju hitno operisali, odstranivši joj ceo jajovod. Posle te neuspele trudnoće, lekari im savetuju da krenu sa vantelesnom oplodnjom.

- Prvu vantelesnu oplodnju uradili smo 2010. u privatnoj klinici u Šumicama.  Lekari su govorili da je sve idealno, da je moj odgovor na hormonsku stimulaciju odličan i da ništa ne brinemo. Međutim, postupak nije uspeo, kao ni sledeći koji smo uradili o trošku države u istoj klinici - priča Ivana.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin

Tada se odlučuju da promene kliniku, da pokušaju u državnoj klinici. Bez uspeha. Zatim odlaze, opet po preporuci, u sledeću privatnu kliniku na Dorćolu, gde su dva pokušaja takođe propala.

- Svaki put se pitate zašto i ne dobijate jasan odgovor. A onda, život namesti da neke odgovore ipak dobijete - kaže Ivana, ogorčena na sve lekare, u privatnim i državnim klinikama, koji je ni posle pet neuspešnih vantelesnih oplodnji nisu poslali na dodatne analize da se utvrdi - zašto?

- Dok sam bila u petom postupku vantelesne oplodnje u jednoj privatnoj klinici na Dorćolu, gde su uzgred tražili 400 evra za zamrzavanje jednog embriona u trenutku dok sam se budila iz anestezije, pozvali su me iz udruženja "Roda", koje danas, nažalost više ne postoji, da mi kažu da sam na lutriji izvučana i da imam jedan besplatan pokušaj u drugoj privatnoj klinici, takođe na Dorćolu - priča Ivana za Blic.

Foto-ilustracija: Foter/Image Editor Foto-ilustracija: Foter/Image Editor

Na konsultacijama u klinici gde je izvučena na lutriji Ivana prvi put saznaje da treba da uradi dodatne analize i nakon svih peripetija ostaje u drugom stanju, ali ne uspeva da iznese trudnoću do kraja. Dodatne analize pokazale su da ima čak i fizičkih prepreka da ostvari trudnoću.

- To je bilo glavno otkriće, a ono što me je dodatno šokiralo jeste i činjenica da mi je utvrđeno da imam trombofiliju i još niz drugih dodatnih stvari koje moraju biti ispraćene kako bi ostala u drugom stanju i iznela trudnoću. Ipak, neću odustati od svog cilja - da postanem majka - priča Ivana.

Za prvu vantelesnu oplodnju Ivanina majka, inače penzionerka, podigla je namenski kredit od 3.500 evra sa kamatom od 10 odsto koji je kasnije, da bi ćerki pomogla sa dodatnih 150.000 dinara, refinansirala i uzela ko nov. Danas sa penzijom od 30.000 dinara otplaćuje mesečnu ratu od 10.000. Ivana i njen suprug takođe su podigli dva kredita, jedan od 300.000 dinara sa kamatom od skoro 24 odsto, a drugi od 150.000 da bi platili skupe analize, konsultacije i preglede koje ne pokriva RFZO. Oni otplaćuju mesečnu ratu od 15.000 dinara. Do sada su prodali i sve dragocenosti koje su imali u kući.

(Telegraf. rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA