Srbi traže 10,4 milijardi dolara odštete za "Oluju", Hrvatska nudi 100.000 da odbace tužbu?

Srbi u Čikagu su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podneli kolektivnu tužbu Federalnom sudu protiv pravnih naslednika agencije “Militeri profešenal risorsiz” (MPRI). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja"

  • 16

Američka agencija MPRI, protiv koje su pred sudom u Čikagu Srbi iz Krajine poveli spor, optužujući je da je bila savetnik Hrvatske vojske u operaciji “Oluja” 1995. godine i tako joj pomogla u proterivanju i genocidu nad Srbima, nije ponudila naknadu izbeglim Srbima iz Hrvatske iako je protekle nedelje objavljena takva informacija.

Podsetimo, Srbi u Čikagu su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podneli kolektivnu tužbu Federalnom sudu protiv pravnih naslednika agencije “Militeri profešenal risorsiz” (MPRI). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja”, zbog čega je zatražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijardi dolara.

- Direktor dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo - napisao je na svom blogu advokat Luka Mišetić.

Ovaj komentar je usledio nakon što je Savo Štrbac izjavio kako su na nedavnom sudskom ročištu u Čikagu advokati MPRI-a priznali odgovornost kompanije za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tokom operacije “Oluja” i da su im ponudili odštetu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Mišetić u svom tekstu napominje kako je 2. decembra 2014. godine na saveznom sudu u Čikagu održano ročište na kojem je sudija od obe strane u postupku zatražio informaciju da li su spremne za nagodbu.

Pritom su advokati krajiških Srba predložili nagodbu i tražili ranu medijaciju, a advokati MPRI-a se o tome nisu ni izjasnili i razmatraju prihvatljivost takvog predloga. Rasprava pred sudom o toj temi nije održana.

Kako stoji u zapisniku sa ročišta, tužilac traži odštetu na osnovu povreda nasilnog prorerivanja iz kuća kao i druge štete na ličnoj imovini i štete usled bola i patnje.

Advokat Mišetić napominje kako je moguće da pravnici američkog MPRI-ja, na kraju pristanu da isplate 100.000 dolara ako advokati krajiških Srba odustanu od suđenja.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jonno

    29. januar 2015 | 21:47

    istina da srbi nisu bili neprijatelji nikada hrvatima i da jih hrvati prave neprijateljem krajina je krenula ratnim putem jer su hrvati bavcali bombe i palili srpske kuće ubijali po dva srbina preko noći pucnjevima u stomak i objavljivali srpske porodice i adrese u novinama davali otkaze ukinuli pravo konstutuvnog naroda a nisu ni čak autonomije ponudili a bili su samostojna država i prije kraljevine i republike jugoslavije u austrougarskoj i još 97% je bilo srpske populacije lijepo je tuđman reko kada hdz nije pobijedijo u vukovaru nego sds UPAMTIČETE KRVAV VUKOVAR tako je počeo rat u vukovaru a to da srbi čuvaju od islama neka prvo zaštite kosovo i kada srbin bude normalno mogo da živi u sanđaku a ne da ugrožena vrsta a taj genocid u krajini če se naplatiti kad tad kolo se okreče istina izlazi za bošnjake sada a za hrvate tek treba a ono šta je mesić i tuđman rekli tako je da hrvatska nije htijela rat rata nebi ni bilo da ustaše nisu mučile na najgore načine silovale i ubijale nebi ni jna oslobađo vukovar da ste se predali na vrijeme ne bi bio srušen a vas tuđman izdo žrtvuo

  • Српкиња

    29. januar 2015 | 19:09

    ПО ТЕБИ ЈЕ ЈНА ИЗВРШИЛА АГРЕСИЈУ НА СОПСТВЕНУ ТЕРИТОРИЈУ И ТО ЈЕ ОНДА БИЛА АУТОАГРЕСИЈА! ВИ ХРВАТИ СТЕ НЕВЕРОВАТНИ, БИЛИ СТЕ СЕПАРАТИСТИ, КЛАЛИ СРБЕ ГДЕ ГОД СТЕ СТИЗАЛИ, ОТЕЛИ, ПОБИЛИ, БЕЗОЧНО ОТЕЛИ ПЕНЗИЈЕ СРБИМА, И ОНДА СЕ ВИ ЈОШ НЕШТО БУНИТЕ! АЛИ НЕ КАЖЂЕ ЏАБЕ НАШ НАРОД, ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ, БУДАЛА СЕ ПОНОСИ!

  • Александар Џунић

    30. januar 2015 | 01:14

    Чињеница да аје меричко правосуђе нашло основа да се процес одигра против америчке компаније, која је била умешана у операцију "Олуја" указује на прљавштину и почињени злочин акције "Олуја", што из темеља дисквалификује право Хрватске да ту акцију назива легитимном и редовно прославља злочин, који је у својој основи геноцидна акција, јер је циљ био изгон српског живља, а не војна акција против српске војске. Правилна нагодба би била да се РСК формира, плати тих 10.4 милијарде долара, да се на захтев Јрватске пусте из притвора Мартић, Хаџић и сви који су процесуирани у Хагу, а да из замене комплетно политичко и војно руководство, који су били умешани у акцију "Олуја".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA