U INAT RUSIMA I KINEZIMA: Pentagon će investirati milijarde u novo oružje i ratne igre

- Moramo da se koordinišemo i sarađujemo, izbegnemo dupliranja, uvećamo borbenu sposobnost i težimo inovacijama u tehnologiji, konceptima, eksperimentisanju i ratnim igrama - izjavio je zamenik američkog ministra odbrane Robert Vork na konferenciji koju je organizovao Centar za novu američku bezbednost

  • 24

Zamenik američkog ministra odbrane Robert Vork pozvao je ove nedelje saveznike iz NATO-a da razvijaju i prave inovativnija oružja jer je, kako kaže, potrebna odlučna akcija da bi se ostalo ispred razvoja naoružanja Kine, Rusije i drugih država.

On je naveo da Pentagon ma dva nova plana, "Inicijativu za inovacije u odbrani" i odvojeni plan koji se odnosi na dugoročne projekte koji treba da osiguraju da će SAD nastaviti da imaju kompetitivnu prednost u odnosu na potencijalne neprijatelje, piše "Blic".

- Moramo da se koordinišemo i sarađujemo, izbegnemo dupliranja, uvećamo borbenu sposobnost i težimo inovacijama u tehnologiji, konceptima, eksperimentisanju i ratnim igrama - rekao je Vork na konferenciji koju je organizovao Centar za novu američku bezbednost.

Foto: www.navy.mil Foto: www.navy.mil

Glavni razlog za Pentagonov plan budžeta od 534 milijarde dolara za fiskalnu 2016. koji prevazilazi za 35 milijardi dolara plan vojnog budžeta koji je izneo američki Kongres bila je briga zbog razvoja naoružanja u drugim državama. Ovim bi bilo prekinuto petogodišnje smanjivanje davanja za vojsku SAD, a predstavnici Pentagona će svoj plan predstaviti pred Kongresom u ponedeljak.

Vork je naveo da će budžet uključivati "značajne" investicije u nuklearno naoružanje, sisteme za kontrolu iz svemira, napredne senzore, raketnu i sajber odbranu, kao i podvodna vozila bez ljudske posade, rudarenje u moru, oružje za brza dejstva i napredne mlazne motore, snažne lasere i tehnologiju elektromagnetnog topa.

Zamenik ministra odbrane SAD objasnio je da je planirano da se ta država izbori sa različitim pretnjama u različitim regionima i da treba da pojača zajednički rad sa privatnim firmama u oblasti robotike, autonomnih operacija i drugih ključnih tehnologija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kompanije "Lokhid Martin", "Boing" i drugi veliki proizvođači oružja uporno su od Pentagona tražili veće investiranje u ključne tehnologije. Pominje se i "iks-avion nove generacije" koji bi trebalo da nasledi borbene avione F-35.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Џунић

    30. januar 2015 | 00:13

    И инат американцима, Кинези ће од сада дозволити брачним паровима да имају чак по двоје деце.

  • marko

    30. januar 2015 | 00:16

    Rusija je moćna,kina je moćna, Amerika je moćna, ona najviše i ulaze u vojsku,ali najveći problem Amerike je taj što ima puno neprijatelja, sad sta ce biti niko nezna,dokle će se ići,da li će se neko usuditi da predje granicu i da zaradi,niko nezna!

  • GradjaninX

    30. januar 2015 | 07:24

    Ulaganje u oruzije kao izgovor na izmisljene pretnje Rusije i Kine je jedini nacin za oporavak ekonomije SAD. Uvek kada su bili u recesiji spasavali su ih ratovi. Sada ih stvaraju i izmisljaju da bi se izvukli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA