Grad Negotin na konferenciji Dunavskog regiona u Beču

Prisutni na konferenciji "Jačanje urbane dimenzije Dunavske regije" mogli su da se informišu i o fondovima kojima gradovi Dunavskog regiona mogu da pristupe, s obzirom da su skupu prisustvovali predstavnici Evropske investicione i Svetske banke kao i Austrijske razvojne agencije

  • 0

U Beču je nedavno održana konferencija urbane platforme Dunavskog regiona pod nazivom "Jačanje urbane dimenzije Dunavske regije". Konferencija predstavlja nastavak saradnje dunavskih regiona i gradova, koji se naslanjaju na Dunav, među kojima je i Negotin.

Konferenciji je je prisustvovao i predsednik Opštine Negotin, Jovan Milovanović, koji je iskoristio priliku za uspostavljanje kontakata sa predstavnicima Saveta gradova dunavskog regiona.

- Bilo je veoma korisno prisustvovati konferenciji pre svega zbog mogućnosti stupanja u konakt sa ljudima koji čine sponu sa Evropskim institucijama. Sama organizacija ima za cilj razvijanje saradnje između gradova i regiona, radi sprovođenja strategije Evropske unije. Za opštinu Negotin je zaštita životne sredine veoma važna oblast, a sam grad i okolina imaju potrebu za uključivanjem u Savet Evrope, radi korišćenja potencijala organizacije prilikom rešavanja ekoloških problema - istakao je Milovanović.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Težište konferencije bila je urbana platforma, odnosno sve ono što u očima Saveta čini motor razvoja Dunavske regije. Prisutni su mogli da se informišu i o fondovima kojima gradovi mogu da pristupe, s obzirom da su skupu prisustvovali predstavnici Evropske investicione i Svetske banke kao i Austrijske razvojne agencije.

Veoma je važno da se gradovi aktivno uključe projektima koje bi pripremili iz određenih oblasti obuhvaćenih Dunavskom strategijom, pre svega iz oblasti transporta, saobraćaja, zaštite životne sredine, regionalnog razvoja i energetike.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

- Organizacija posebno pospešuje izgradnju saobraćajne mreže. Ja sam kroz razgovor spomenuo mogućnost izgradnje pristaništa, pre svega zbog velikog broja brodova koji prolaze našim delom Dunava tokom letnjih meseci. Deo koji je svima neophodan je i obrazovanje. U tom smislu, Savet Dunavskih regija i gradova obezbeđuje veliku podršku i jedno od glavnih težišta njihovom delovanja je i razmena znanja između svih institucija iz gradova ovih region, tako da će Negotin kao mali grad imati mogućnost da razmenjuje znanje sa institucijama iz drugih gradova što je veoma važno u procesu napretka - dodao je Milovanović.

(Telegraf.rs / Negotin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA